Čupić: Batić udara na Ustav zbog političkog kalkulantstva

Izvor: Press, 21.Jul.2010, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čupić: Batić udara na Ustav zbog političkog kalkulantstva

Predsednik odbora Agencije za borbu protiv korupcije Čedomir Čupić kaže da, uprkos upornosti političara da ozakone više funkcija, Agencija neće dozvoliti da republički i pokrajinski poslanici istovremeno vrše funkcije u izvršnoj vlasti jer je to kršenje Ustava! Poslanik DHSS-a Vladan Batić prekjuče je podneo amandmane na Zakon o Agenciji kojima se omogućava da funkcioner zatečen na više funkcija 1. januara nastavi da ih obavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << ako je bio odbornik, vojvođanski ili narodni poslanik. To je treći pokušaj da se ozakone duple funkcije, pošto su prethodno lider JS-a Dragan Marković Palma i poslanik Dragan Šormaz podneli, pa pod pritiskom javnosti, povukli skoro iste amandmane.- Kad Batić kao doktor pravnih nauka govori o retroaktivnosti Zakona o Agenciji, a zaboravlja da Ustav zabranjuje spajanje zakonodavne, sudske i izvršne vlasti, jasno je da se radi o providnom političkom kalkulantstvu. Kako onda shvatiti njegovu borbu za pravdu, evropske vrednosti, protiv kriminala i korupcije... sem kao verbalni egzibicionizam. Tako jasan udar na Ustav je loš i po Vladana Batića, ali i po državu Srbiju, ako poslanici podrže njegove amandmane - ocenjuje Čupić.
On dodaje da bi usvajanjem amandmana vladajuća koalicija „zarad sitnih intersa" pokazala da se ne zalaže suštinski za borbu protiv korupcije:
- U tom slučaju, Agencija će tražiti ocenu ustavnosti od Ustavnog suda i žaliti se SE, Oebsu i Odeljenju za borbu protiv korupcije UN. Neka onda svetu objašnjavaju kako su to oni za evropske vrednosti i vladavinu prava.
Predsednik Grupe zemalja Saveta Evrope za borbu protiv korupcije (GRECO) Drago Kos ocenio je da bi bilo izuzetno štetno ukoliko bi izmenama Zakona o Agenciji u Srbiji bilo omogućeno dalje dupliranje funkcija.
- Kombinacija funkcije gradonačelnika i funkcije poslanika predstavljala bi kršenje ustavnog principa o podeli vlasti, jer su gradonačelnici deo izvršne, a poslanici zakonodavne vlasti. Takva kombinacija funkcija predstavlja i kršenje principa o sukobu interesa koji postoje u razvijenim zemljama, i u Srbiji. Ako bi se pojavili veliki praktični problemi sa funkcionerima koji bi sada morali da se odreknu funkcija, mogla bi da se odloži ta zakonska odredba do kraja njihovog mandata - rekao je Drago Kos.
S druge strane, Batić kaže da je osnovni motiv što se kao pravnik založio za dupliranje funkcija poštovanje principa pravne sigurnosti.
- Približavaju se izbori, pa bi svako drugačije rešenje sada značilo popriličnu anarhiju, haos i ogromne troškove - saopštio je Batić. On je dodao da to nije ključni posao Agencije, već utvrđivanje koji funkcioneri imaju kuće u inostranstvu, akcije, deonice, štedne uloge čije je vlasništvo preneto na decu ili rođake.
Nada Kolundžija (ZES) nije rekla da li će vladajuća koalicija podržati Batićeve amandmane, ali je naglasila da bi njihovim usvajanjem pokrajinski poslanici izabrani većinskim sistemom zadržali duple funkcije.   

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.