Batić za smanjenje vlade sa 25 na 13 ministarstava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Apr.2009, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Batić za smanjenje vlade sa 25 na 13 ministarstava

BEOGRAD - Predsednik Demohrišćanske stranke Srbije Vladan Batić najavio je danas da će Skupštini Srbije, kao narodni poslanik, podneti predlog izmena i dopuna Zakona o ministarstvima, ocenivši da u vreme ekonomske krize Vlada Srbije treba da ima premijera i maksimalno 13 ministarstava.

"Sa 25 ministarstava Srbija danas ima najbrojniju i najskuplju vladu u Evropi, jer državnim sekretarima, pomoćnicima i savetnicima ni broja se ne zna. Nadam se da će interes države >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i građana prevagnuti nad interesima političkih stranaka i pojedinaca", smatra Batić.

U izjavi za javnost, Batić je naveo da, pored premijera, treba da postoji samo jedan potpredsednik vlade koji je istovremeno na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova, pored koga bi postojali još i ministarstva spoljnih poslova, odbrane i finansija, dok bi Ministarstvu pravde trebalo pripojiti Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede treba pripojiti Ministarstvo rudarstva i energetike, a Ministarstvu infrastrukture treba pripojiti Ministarstvo za prostorno planiranje i ekologiju.

Batićev predlog je da se Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja pripoje dosadašnja ministarstva za Nacionalni investicioni plan, za trgovinu i usluge, za telekomunikacije i informatičko društvo u jedinstveno ministarstvo privrede, "na čijem čelu naravno ne bi mogao biti Mlađan Dinkić".

Batić smatra da bi Ministarstvu prosvete trebalo pripojiti Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj, Ministarstvu kulture i informisanja pripojiti Ministarstvo za omladinu i sport, a Ministarstvu zdravlja Ministarstvo za rad i socijalnu politiku.

Prema predlogu Batića, Ministarstvu za Kosovo i Metohiju trebalo bi pripojiti Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, a Ministarstvo vera trebalo bi spojiti s Ministarstvom za dijasporu.

"Kada govori o stezanju kaiša, vlada mora da pođe najpre od sebe da bi i drugima dala primer. Podsećam da je vlada Nikole Pašića na samom početku 20. veka imala sedam, a vlada Zorana Đinđića 17 ministarstava", naveo je Batić u izjavi za javnost.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.