Žak Baro: Istorijski dan za odnose Srbije i EU

Izvor: Politika, Fonet, 15.Jul.2009, 23:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žak Baro: Istorijski dan za odnose Srbije i EU

Građani Srbije koji poseduju nove biometrijske pasoše moći će da bez viza putuju u 25 država EU, ali ne i u Veliku Britaniju i Republiku Irsku, koje nisu potpisnice Šengenskog ugovora

Brisel, 15. jula – Evropski komesari Žak Baro i Oli Ren predstavili su danas u Briselu zvanični predlog Evropske komisije prema kojem od 1. januara iduće godine vize za putovanja u zemlje Šengenske unije neće biti potrebne građanima Srbije, Makedonije i Crne Gore. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Oni su istakli da će predlog odmah uputiti na odlučivanje u Savet EU i Evropski parlament, koji bi tokom jeseni trebalo da donesu formalnu i konačnu odluku kojom će bezvizni režim stupiti na snagu.

Građani Srbije koji poseduju nove biometrijske pasoše moći će da koriste ovu pogodnost putovanja u 25 država EU, ali ne i u Veliku Britaniju i Republiku Irsku, jer ove dve ostrvske zemlje nisu potpisnice Šengenskog ugovora o ukidanju granične kontrole unutar EU. Biometrijski pasoši Srbije (kao sada šengenske vize) važiće i izvan teritorije EU, u Norveškoj, Švajcarskoj, Linhenštajnu i na Islandu.

„Ovo je istorijski trenutak u našim odnosima sa državama na zapadnom Balkanu i nešto što smo dugo čekali. To će nam omogućiti da u budućnosti učinimo naše odnose još boljim. Uzeli smo u obzir napredak ovih zemalja na osnovu ’mape puta’ za viznu liberalizaciju”, kazao je Baro, u obraćanju novinarima u sedištu Evropske komisije. On je zatim ocenio da je najveći problem Beograda bilo uređenje upravljanja administrativnom granicom Srbije sa Kosovom (u dokumentima EK – Kosovo pod Rezolucijom 1244) i Euleksom. Baro je istakao da predlog o stavljanju Srbije na belu šengensku listu ne prejudicira status Kosova i ocenio da je veoma važno što je izbegnuta svaka veza između statusa Kosova i procesa vizne liberalizacije.

Ren je kazao da ukidanje viza za građane Srbije znači kraj čekanju u redovima ispred ambasada, sakupljanju dokumenata, traženju garancija, plaćanju taksi i prevodilaca. Iz tehničkih razloga, pre svih bezbednosnih, kao i zbog odredbi Rezolucije 1244 UN, objasnio je Ren, ukidanje viza građanima Kosova nije razmatrano. Ren je istakao da i Holandija koja zahteva potpunu saradnju Beograda sa Haškim tribunalom takođe podržava ukidanje viza.

Komesari su naglasili da će EU nastaviti da prati ispunjavanje uslova koji treba da prethode ukidanju viza za građane Srbije i Crni Gore.

Odluka EK da predloži viznu liberalizaciju za građane Srbije ne ostavlja ravnodušnim neke političke grupe i pokrete, ali i novinare koji su danas pitali komesare šta misle da li su time kažnjeni kosovski Albanci, muslimani u Bosni i Hercegovini i građani Albanije. Na pitanje novinara iz BiH da li to znači da će Ratko Mladić moći da dobije biometrijski pasoš Srbije i putuje slobodno u EU, komesar Ren odgovorio je opaskom da ne voli viceve o Mladiću. On je precizirao da će dijalog o viznoj liberalizaciji sa BiH i Albanijom biti nastavljen.

Komesari su izjavili da veruju da će Beograd u kratkom roku obaviti preostali posao iz mape puta za viznu liberalizaciju i da je taj posao uglavnom tehničke prirode, ističući da ih je Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova, uverio da će Srbija poštovati dogovor.

Vladimir Jokanović

--------------------------------------------------------------------------------------------

Dačić: Važno je da kontrolišemo administrativnu granicu

„Ovo je veoma pozitivna odluka i danas je veoma značajan dan za građane Srbije. To je najava prve konkretne pogodnosti evropskih integracija, koju će osetiti naši građani. Ispravljena je velika nepravda učinjena u prošlosti. Ispunili smo najveći deo kriterijuma iz mape puta”, ocenio je ministar Ivica Dačić posle sastanka sa potpredsednikom Evropske komisije Baroom i komesarom za proširenje Oli Renom.

Dačić je istakao da je Srbija za poslednjih godinu dana već izdala građanima više od 800.000 novih pasoša, da je skupština izglasala sve potrebne zakone, strategije i akcione planove. On je naveo da su najvažnija pitanja bila bezbednost dokumenata, kontrola državnih granica, migracije i azila, kao i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije i opšte pitanje ljudskih prava i sloboda.

Nije vreme za euforiju. Još važniji dan biće kada Savet ministara EU donese konačnu odluku o ukidanju viza, kazao je Dačić i dodao da Srbija u narednom periodu treba da nastavi sa ispunjavanjem kriterijuma iz „mape puta” i koja se tiču tehničkih i bezbednosnih razloga.

„Kad je reč o izuzimanju građana sa Kosmeta iz vizne liberalizacije moram da kažem da je stav Vlade Srbije da svi građani treba da imaju to pravo, ali ovo je jednostrana odluka EU, kao što je Srbija pre više godina jednostrano ukinula vize građanima iz EU. Odluka je motivisana kao što ste sami čuli od komesara pitanjima koja nisu politička i ne prejudiciraju status, ali uvažavajući činjenicu da Srbija od 1999. godine praktično ne može da upravlja kriterijumima koji su važni za viznu liberalizaciju. Budimo otvoreni, to govori da EU smatra da nisu ispunjeni osnovni elementi bezbednosti za viznu leberalizaciju građana sa teritorije Kosmeta. U tekstu EK jasno se govori o sprečavanju ilegalnih migracija, kriminala, a ja dodajem trgovine narkoticima i terorizmu”, ocenio je Dačić i dodao da je kontrola administrativne linije prema Kosovu i Metohiji veoma važna za sprečavanje navedenih zlodela. On je naveo da je nedavno u razgovoru sa Havijerom Solanom, visokim predstavnikom EU, rekao da je „Srbija spremna da potpiše protokol o operativnoj saradnji sa Euleksom, kao što je ranije imala sa Unmikom”.

----------------------------------------------------------------------------------------

Poslanici, uglavnom, pozdravili viznu liberalizaciju

Preporuka Evropske komisije o ukidanju viza za građane naše zemlje je dobra vest, ocena je većine predstavnika stranaka u Narodnoj skupštini Srbije. Međutim, radikali i poslanici DSS-a i NS-a smatraju da naša vlast ne bi smela da prihvati liberalizaciju viznog režima, pošto ona ne važi za građane Kosova i Metohije, jer bi „tako posredno Srbija priznala nezavisnost južne srpske pokrajine”.

Nada Kolundžija (DS), šef poslaničke grupe ZES-a, rekla je novinarima da „izuzimanje građana sa Kosova i Metohije iz vizne liberalizacije ne znači indirektno priznanje nezavisnosti KiM”. Ona je istakla da će „država učiniti sve da i građani Kosmeta budu obuhvaćeni viznom liberalizacijom”.

Pozdravljajući odluku Evropske komisije, Zoran Ostojić (LDP) kaže da se vlada sada ne sme uspavati već mora da nastavi rad na evrointegracijama. Njega, kako je rekao, ne čudi izuzimanje KiM iz vizne liberalizacije, jer je „pokrajina pod posebnim režimom još od 1999. godine i ona će imati svoj put ka EU i viznoj liberalizaciji”.

Tomislav Nikolić, lider naprednjaka, kaže da „vizna liberalizacija predstavlja olakšanje, ali je neprihvatljivo to što su građani Kosmeta diskriminisani”. Ipak, na novinarsko pitanje da li bi zbog izostavljanja KiM iz vizne liberalizacije trebalo odbiti viznu liberalizaciju i za druge građane Srbije, Nikolić je odgovorio: „Ne, ali... vlast bi trebalo da traži prihvatljivo rešenje i da u dogovoru sa EU, javno, ili polujavno, omogući svim građanima da putuju”.

Đorđe Milićević, portparol SPS-a, rekao je da je vizna liberalizacija uspeh cele vlade, koji nijedna stranka ne bi trebalo da svojata. Milićević je istakao i da izostavljanje KiM ne treba posmatrati kao problem, već „kao proceduralno pitanje koje će biti rešeno u narednom periodu”.

Prema rečima Miloša Aligrudića, šefa poslaničke grupe DSS-a, „vlast ne može da se hvali viznom liberalizacijom, jer se ona ne odnosi na građane KiM, naprotiv, ova krnja liberalizacija je neuspeh vlasti”. Aligrudić kaže da ovakav potez EU govori o njenom stavu prema teritorijalnom integritetu Srbije, a očigledno je da EU ne vidi KiM kao deo naše države.

Dragan Todorović, šef poslaničke grupe SRS-a, smatra da srpska vlast ne sme da prihvati viznu liberalizaciju, jer se ne odnosi na celu Srbiju. Todorović ističe: „Prihvatanje ’belog šengena’ bez građana KiM defakto znači priznanje nezavisnosti KiM i državni zvaničnici i predsednik Boris Tadić, pod ovakvim uslovima, to ne bi smeli da prihvate”.

M. Č.

-----------------------------------------------------------

Tadić: Velika stvar za Srbiju

Šarm el Šeik, 15. jul – Predsednik Srbije Boris Tadić istakao je juče da je preporuka Evropske komisije Savetu ministara Evropske unije o ukidanju šengenskih viza velika stvar za građane Srbije.

Tadić je u Šarm el Šeiku, gde učestvuje u radu 15. samita Pokreta nesvrstanih, podsetio na svoju raniju izjavu da su vize poslednja sankcija Srbiji, direktno usmerena protiv njenih građana i na taj način protiv Srbije i njenih ekonomskih interesa.

Prema rečima Tadića, ukidanje viza građanima Srbije predstavlja ispunjenje obećanja koje je dato građanima.

Tadić je rekao da je za ukidanje viza, koje se može očekivati početkom naredne godine, posle preporuke Evropske komisije, potreban još jedan korak – politička odluka zemalja članica EU. „Bićemo svi zajedno srećni i biću zadovoljan što ćemo ispuniti obećanje dato građanima. S druge strane, učinićemo veliku stvar za sve ljude u Srbiji”, istakao je Tadić.

On je izrazio zadovoljstvo što će i druge zemlje u regionu dobiti viznu liberalizaciju, jer to podiže kvalitet života. „Srbija nije odgovorna samo za sebe, već i za regionalnu saradnju, kao centralna zemlja jugoistočne Evrope”, rekao je Tadić.

Fonet

[objavljeno: 16/07/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.