Vlada Srbije donela predloge uredbi, odluka i zaključaka

Izvor: RTS, 06.Okt.2017, 14:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlada Srbije donela predloge uredbi, odluka i zaključaka

Vlada Srbije na današnjoj sednici donela je više odluka iz svoje nadležnosti među kojima je i Predlog uredbi o proglašenju parkova prirode “Zlatibor” i “Radan”, predložila je odluku o otvaranju konzulata Srbije u Antaliji i Pertu i predložila ukidanje viza za ulazak u Srbiju za državljanje Indonezije.
Vlada je ocenila da prema svojoj geološkoj i biološkoj raznovrsnosti oblasti "Zlatibor" >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i "Radan" zaslužuju status reprezentativnih primera na teritoriji Srbije.Uredbe omogućavaju zaštitu šumskih staništa i očuvanje divlje faune, kao i nepokretnih kulturnih dobara.
Park prirode "Zlatibor" obuhvata blizu trećine celokupne flore Srbije, od kojih su mnoge od nacionalnog i međunarodnog značaja, dok se u sastavu parka prirode "Radan" nalazi najveći i najviši vulkanski kompleks u Srbiji.
Za upravljača ovih zaštićenih oblasti predloženo je Javno preduzeće "Srbijašume", saopšteno je iz Vlade Srbije.
Vlada je usvojila Predlog odluke o otvaranju konzulata Srbije u Antaliji u Republici Turskoj i Pertu u Australiji.
Predlog je zasnovan na potrebi širenja mreže počasnih konzula Srbije u ovim državama.
Otvaranjem konzulata olakšala bi se saradnja u oblastima kulture, turizma i ekonomije i omogućilo privlačenje novih investicija.
Vlada je donela i Predlog o ukidanju viza za ulazak u Srbiju za državljane Indonezije.
Ovim bi se u potpunosti ispoštovao princip reciprociteta, jer su za građane Srbije tokom 2016. godine ukinute vize za ulazak u ovu državu, navodi se u saopštenju.
Vlada je utvrdila Predlog zaključka o usvajanju sporazuma o bespovratnim sredstvima iz Trust fonda više donatora za razvoj statističkih kapaciteta III za sprovođenje Akcionog plana za otvaranje podataka u Srbiji, između Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu i programa Ujedinjenih nacija za razvoj "Otvoreni podaci - otvorene mogućnosti".
Otvaranje podataka u Srbiji omogućilo bi veću transparentnost i efikasnije pružanje javnih usluga, što bi građanima olakšalo svakodnevnicu, a privatnom sektoru poslovanje i jednostavniju primenu poslovnih ideja i kreativnog poslovanja.
Otvaranje podataka takođe bi značilo i približavanje Srbije evropskim administrativnim standardima. Projekat je započet u avgustu 2017. godine, a predviđeno je da traje do decembra 2019, stoji u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

RADAN PLANINA proglašena za reprezentativni PARK PRIRODE

Izvor: juGmedia, 06.Okt.2017

Vlada Republike Srbije donela je na danas održanoj sednici uredbe o proglašenju parkova prirode „Zlatibor“ i „Radan“, jer prema svojoj geološkoj i biološkoj raznovrsnosti ove oblasti zaslužuju status reprezentativnih primera na teritoriji Srbije. Uredbe omogućavaju zaštitu šumskih staništa...

Nastavak na juGmedia...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.