Važan korak Srbije ka Evropi

Izvor: RTS, 15.Jul.2009, 19:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Važan korak Srbije ka Evropi

Predlog EK o ukidanju viza velika je stvar za građane Srbije, ocenio predsednik Tadić. Današnja vest iz Brisela vraća dostojanstvo građanima Srbije, smatra premijer Cvetković. Važan korak na putu ka EU, poručio Žozep Ljoveras. Vladajuće stranke ocenjuju odluku EK kao pozitivnu, za narodnjake i radikale neprihvatljivo što se preporuka ne odnosi i na stanovnike KiM.

Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da je preporuka Evropske komisije Savetu ministara Evropske unije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o ukidanju šengenskih viza velika stvar za građane Srbije. Premijer Cvetković vest iz Brisela ocenjuje kao "vraćanje ličnog dostojanstva građanima Srbije".

Šef delegacije EK u Beogradu Žozep Ljoveras izjavio je da je predlog o ukidanju viza "važan korak" Srbije na putu ka Evropskoj uniji.

"To je važna odluka i korak napred", izjavio je Ljoveras na konferenciji za novinare u Beogradu, odmah posle saopštavanja odluke u Briselu.

Ljoveras je rekao da je, premda nisu u potpunosti ispunjeni svi uslovi iz mape puta, učinjen napredak i da odluka Brisela "predstavlja dobru volju EU prema Srbiji kao i nadu i poverenje" da će Srbija uskoro ispuniti do kraja sve uslove.

Ljoveras je rekao da postoje četiri uslova u kojima je postignut napredak, ali u kojima je još potrebno poboljšanje.

Prema njegovim rečima, to su delotvorno sprovođenje Zakona o strancima, obezbeđivanje pouzdanog nadzora "granične linije" prema Kosovu, uz saradnju s Euleksom i policijskom strukturom Kosova, kao i uopšteno kontrola granica, potom izdavanje biometrijskih pasoša i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Ljoveras je podsetio da je 1. januara 2008. godine počeo proces vizne liberalizacije i da je današnjom odluka Evropska komisija taj korak zaključila.

Skupština zajednice opština Kosova i Metohije ocenila je kao ponižavajuće uslovljevanje Evropske unije da viznu liberalizaciju građani Srbije dobiju tako što će se odreći KiM.

U saopštenju Skupštine zajednice KiM navodi se da to predstavlja najgori vid ucene koju, kako je ocenjeno, jedna ozbiljna država ne sme sebi da dozvoli.

Ako se tome doda da je i uslov Srbiji da ona zajedno sa Euleksom i Kosovskom policijskom službom instalira albansku carinu, pravosuđe i policiju na severu Kosova, onda to nije ni uslovljavanje već ponižavanje Srbije", navodi se u saopštenju.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Dragan Todorović ocenio je da Srbija ne treba da prihvati preporuku EK o ukidanju viza građanima Srbije, jer "beli šengen" Srbija treba da dobije isključivo kao celovita država u postojećim granicama.

"Srbija treba da proguta vrlo gorak zalogaj koji će biti uvijen u 'beli šengen', da posredno prizna nezavisnost Kosova i Metohije. To ne sme biti učinjeno, jer Srbija na belu šengen listu treba da uđe u postojećim granicma ili da ne prihvati ništa", rekao je Todorović.

Prema njegovom mišljenju, svrstavanje građana u državljane prvog i drugog reda je neprihvatljivo, a prihvatanje preporuke Evropske komisije o ukidanju viza sa izuzetkom građana pokrajine "de fakto znači priznanje nezavisnost KiM".

"Državni zvaničnici i predsednik Srbije Boris Tadić ne bi smeli da prihvate preporuku pod ovakvim uslovima, jer bi time naneli istorijsku štetu Srbiji", ocenio je Todorović.

Predsednik DSS-a Vojislav Koštunica izjavio je da je aktuelna vlast "pristala da obezbedi pouzdan nadzor graničnog prelaza prema Kosovu, uz saradnju sa Euleksom i policijskim strukturama Kosova, čime Srbima na Kosovu okreće leđa".

Lider DSS je, u pisanoj izjavi dostavljenoj Tanjugu, naveo da "narod i građani Srbije moraju da znaju pravu istinu da je sadašnja vlast pristala da u saradnji sa policijom lažne države Kosova napravi graničnu liniju iza koje će ostati srpski narod na Kosmetu. To znači da će srpska i kosovska policija zajedno raditi na efikasnom razdvajanju srpskog naroda i stavljanju kosovskih Srba u ograđeni geto".

Zamenik šefa poslaničke grupe NS Miroslav Markićević rekao je da Vlada Srbije ne bi trebala da prihvati viznu liberalizaciju zato što se ne odnosi i na građane sa KiM.

Markićević je rekao da bi Srbija prihvatanjem vizne liberalizacije, koja se ne odnosi na građane južne srpske pokrajine, indirektno priznala nezavisnost Kosova.

Tadić je u Šarm el Šeiku, gde učestvuje u radu 15. samita Pokreta nesvrstanih, podsetio na svoju raniju izjavu da su vize poslednja sankcija Srbiji, direktno usmerena protiv

njenih građana i na taj način protiv Srbije i njenih ekonomskih interesa, prenosi Fonet.

Prema rečima Tadića, ukidanje viza građanima Srbije predstavlja ispunjenje obećanja koje je dato građanima.

Tadić je rekao da je za ukidanje viza, koje se može očekivati početkom naredne godine, posle preporuke Evropske komisije, potreban još jedan korak - politička odluka zemalja članica EU.

"Bićemo svi zajedno srećni i biću zadovoljan što ćemo ispuniti obećanje dato građanima. S druge strane, učinićemo veliku stvar za sve ljude u Srbiji", istakao je Tadić.

Tadić je zadovoljan što će i druge zemlje u regionu dobiti viznu liberalizaciju, jer to podiže kvalitet života u regionu.

"Srbija nije odgovorna samo za sebe, već i za regionalnu saradnju, kao centralna zemlja jugoistočne Evrope", rekao je Tadić.

Cvetković: Vraćanje ličnog dostojanstva

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da je vest iz Brisela veoma značajna za sve građane Srbije, ali da ima još mnogo toga da se uradi i da treba nastaviti putem kojim je zemlja krenula.

"Od 1. januara sledeće godine građani Srbije moći će bez viza da putuju po Evropi i na taj način biće im vraćeno lično dostojanstvo", naveo je premijer.

Cvetković je, međutim, naglasio da još uvek nije sve gotovo, jer Srbija ima još mnogo toga da uradi i da "nastavimo putem kojim smo krenuli".

"U isto vreme, ova vest pokazuje da Demokratska stranka i koalicija okupljena oko nje ispunjavaju obećanja data u predizbornom programu", rekao je Cvetković, navodi se u saopštenju Kabineta predsednika Vlade Srbije.

Delević: Najveći korak ka ukidanju viza

Direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije Milica Delević izjavila je da je preporuka EK najveći korak koji je učinjen u procesu vizne liberalizacije sa EU.

"Ipak, ne treba zaboraviti da je ovo predlog odluke, da očekujemo da o ovome bude konsultovan i Evropski parlament i da se sa tim slože i sve zemlje članice, što znači da treba nastaviti rad na ispunjavanju svih preostalih uslova i primeni svega onoga što je do sada u procesu dijaloga o viznoj liberalizaciji usvojeno i uspostavljeno", izjavila je Delević.

Prema njenim račima, današnja preporuka je jedna od najnestrpljivije očekivanih odluka u Srbiji, kojoj je, kako je podsetila, prethodio jednogodišnji timski rad čitave vlade.

"Ovo što se danas dešava zaista jeste jedan veliki, dugo očekivani korak, ali i ispunjenje velikog dela izbornog obećanja koje je dato i za predsedničke izbore, i za parlamentarne izbore, i koje je kasnije postalo okosnica rada vlade", rekla je Delević.

"Ovo je dobar korak i za nas i za EU. EU sada jasno vidi da se, kada nam se da jasna lista uslova i jasan i važan cilj, u Srbiji puno toga uradi", rekla je Delević.

Skinuta poslednja sankcija

Šef poslaničke grupe " Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija ocenila je da je preporuka EK da se građanima Srbije do januara 2010. godine ukinu vize izuzetno dobra vest i to je poslednja sankcija koju Srbija ima, a koja je skinuta.

"Činjenica da je tačno na godinu dana rada vlade stigla vest da će Srbija najverovatnije do kraja godine biti na beloj šengen listi, znači izrazito dobru vest za građane. To je poslednja sankcija koju Srbija ima i važno da je ta sankcija skinuta", rekla je Kolundžija.

Prema njenim rečima kada su u pitanju građani sa Kosova i Metohije, problem EU je prvenstveno bezbednosni i odnosi se na to da li će se moći kontrolisati ulazak građana sa Kosova u zemlje Unije.

SPS: Uspeh cele Vlade 

Socijalistička partija Srbije na odluku Saveta Evropske unije da ukine šengenske vize građanima Srbije gleda kao na uspeh čitave Vlade, i nijedna od partija vladajuće koalicije ne bi to trebala "svojatati", izjavio je portparol socijalista Đorđe Milićević.

Milićević je, na konferenciji za novinare, rekao da SPS želi da Vlada Srbije nastavi putem koji je krenula i da dostigne željeni cilj - članstvo u EU.

Portparol socijalista je istakao da je izuzetno važno i strateško opredeljenje Vlade, da pored evropskih integracija i članstva u EU, istovremeno želi da zadrži partnerstvo sa Rusijom.

SNS: Vizna liberalizacija važna za građane

Zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić izjavio je da je za građane Srbije vrlo važna vizna liberalizacija sa zemljama Evropske unije.

Vučić je rekao da je dobra vest da će, ne samo političari, već i građani moći da putuju u zemlje EU i da se nada da će se naći rešenje vizne liberalizacije "za sve građane Srbije, na ovakav ili onakav tehnički način".

Prema njegovim rečima, niko iz vlasti neće smeti da se hvali da je to njegov uspeh i da je zato dobro i vrlo važno što su sve izjave o viznoj liberalizaciji date bez domaćih zvaničnika.

Vučić smatra da je važno da je svima jasno da je vizna liberalizacija usmerena ka svim građanima Srbije, a ne kao signal podrške vlastima u Srbiji.

Preporuka EK o vizama potvrda evropskog puta Srbije

Stranka G17 plus saopštila je da je preporuka o viznoj liberalizaciji za građane Srbije dokaz napretka zemlje u borbi protiv kriminala, korupcije i nelegalnih migracija, ali i potvrda njenog evropskog puta.

Stranka G17 plus je izrazila uverenje da će nadležni državni organi učiniti sve kako bi se do jeseni ispunila i četiri preostala uslova i kako ne bi postojala nijedna prepreka za viznu liberalizaciju, navedeno je u saopštenju.

U toj stranci ocenjuju da je preporuka Evropske komisije veoma značajna jer će, ako je Savet ministara EU i Evropski parlament usvoje, građani Srbije od 1. januara sledeće godine moći da putuju bez viza u 25 zemalja koje čine jedinstveni šengenski prostor.

Stavljanje Srbije na belu šengen listu je posebno bitno za budućnost mladih ljudi koji će, bez čekanja u redovima ispred ambasada i bilo kakvih ograničenja, moći da putuju iz jedne u drugu zemlju i ne samo da upoznaju evropsku kulturu, vrednosti i običaje, već i budu najbolji promoteri naše tradicije i kulture, navodi se u saopštenju.

LDP: Raduje odluka o ukidanju viza

Poslanik Liberalno demokratske partije Zoran Ostojić izjavio je da ga raduje predlog Evropske komisije o ukidanju viza za građane Srbije, ali je dodao da Vlada Srbije treba da nastavi da radi kako bi se odblokirala i primena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Ostojić je rekao da ga raduje otvaranje zemlje bez obzira na kašnjenje u viznoj liberalizaciji i naveo da su funkcioneri iz Brisela često imali više razumevanja za evropske potrebe građana Srbije nego politička elita u Srbiji.

"Razlog za kašnjenje liberalizacije je što su fingirane evropske integracije ili ih nije bilo posle ubistva Zorana Đinđića. U svakom slučaju, mi smo radosni jer je to poruka komesara EU da građani Srbije treba, zaslužuju i imaće život kakav imaju svi normalni Evropljani", naveo je Ostojić.

Što se tiče Kosova, naveo je funkcioner LDP-a, "ono je u posebnom režimu još od 1999. godine a ne smemo zaboraviti činjenicu da je 20 zemalja EU priznalo Kosovo kao državu".

"Vlada ne bi smela da se uspava na ovom poklonu koji smo dobili iz Brisela. Vlada treba iskreno da nastavi aktivnosti koje se tiču odmrzavanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i trgovinskog sporazuma", rekao je Ostojić.

PKS: Ukidanje viza imaće pozitivne efekte na privredu

U oblasti privrede, prvi i osnovni direktan efekat ukidanja viza za građane Srbije biće lakša prohodnost ljudi, pre svega naših poslovnih ljudi ka inostranstvu, izjavio je Tanjugu potpredsednik Privredne komore Srbije Mihailo Vesović.

"Čekalo se da partner praktično dođe u Srbiju da bi se ostvario kontakt, tako da je to direktna korist koja će sigurno celokupnoj privredi da omogući bolji rad", naglasio je Vesović.

"Ono što se ne vidi na prvi pogled, a predstavlja indirektnu korist jeste pre svega razmena stručnjaka iz raznih oblasti, što će se projektovati i na privredu", naveo je Vesović.

Vesović ističe da će razmena iskustava i znanja imati pozitivan efekat na privredu, unapređenje razvoja i istraživanja, a to je ono što srpskoj privredi upravo u proteklom periodu izuzetno nedostajalo.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Odluka o bezviznom režimu se može promeniti

Izvor: Deutsche Welle, 14.Jul.2009, 16:55

Inicijativa za evropsku stabilnost pozdravlja preporuku Evropske komisije za ukidanje viza za građane Srbije, Makedonije i Crne Gore. Oni takođe naglašavaju da je u pitanju samo predlog, koji članice EU mogu da promene.

Nastavak na Deutsche Welle...

Ljoveras: Važan korak Srbije na putu ka Evropi

Izvor: S media, 15.Jul.2009

Šef delegacije Evropske komisije u Beogradu Žozep Ljoveras izjavio u Beogradu da je predlog Evropske komisije o ukidanju viza Srbiji "važan korak" Srbije na putu ka Evropskoj uniji. .."To je važna odluka i korak napred", izjavio je Ljoveras na konferenciji za novinare u Beogradu, odmah posle saopštavanja...

Nastavak na S media...

Tadić pozdravlja preporuku o vizama

Izvor: B92, 15.Jul.2009

Beograd -- Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da je preporuka Evropske komisije Savetu ministara EU o ukidanju šengenskih viza, velika stvar za građane Srbije...On je rekao da je zadovoljan što će i druge zemlje u regionu dobiti viznu liberalizaciju, jer to podiže kvalitet života u regionu....

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.