Ukidaju se vize za Ujedinjene Arapske Emirate

Izvor: BKTV News, 20.Sep.2018, 19:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukidaju se vize za Ujedinjene Arapske Emirate

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministar inostranih poslova i međunarodne saradnje UAE šeik Abdulah bin Zajed dogovorili su ukidanje viza građanima Srbije koji putuju u tu zemlju.

Ivica Dačić i njegov domaćin konstatovali su visok nivo bilateralnih odnosa i saradnje i dogovorili njihovo dalje jačanje i unapređivanje.

Ministar Dačić, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << koji boravi u poseti Ujedinjenim Arapskim Emiratima, istakao je zadovoljstvo nivoom ostvarenih kontakata na visokom i najvišem nivou, kao i usponom koji beležimo u međusobnoj ekonomskoj saradnji.

Potvrdio je spremnost Srbije za dalje jačanje i proširenje svestrane saradnje na svim poljima.

Sagovornici su istakli da su zadovoljni i činjenicom da je u prethodnom periodu potpisan veći broj važnih bilateralnih sporazuma iz mnogih oblasti.

Dvojica ministara razgovarala su o održavanju prve sednice Mešovitog komiteta za saradnju između Srbije i Emirata koja treba da bude održana sredinom novembra u Beogradu.

Ministar Abdulah bin Zajed naglasio je da poseta šefa srpske diplomatije predstavlja potvrdu prijateljskih i partnerskih odnosa dve države i ponovio spremnost njegove zemlje da sa Srbijom gradi izuzetne bilateralne odnose.

Jake veze #Srbija ?? i #UAE ??-Prijateljstvo i partnerstvo-Opredeljeni smo da odnose između SRB i UAE podignemo na nivo strateškog partnerstva #IvicaDacic✔️ Poslovna saradnja ✔️ Srpska dijaspora – lična karta domovine ✔️ Prvi ambasador Srbije u UAE ✔️ Pasoši i vize pic.twitter.com/EZoSxNXlH8

"UAE najznačajniji partner Srbije u regionu zaliva"

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) su najznačajniji partner Srbije u regionu zaliva, a Emirati su prepoznali Srbiju kao važnog partnera na Balkanu, izjavio je ministar Ivica Dačić tokom obraćanja na prijemu u Ambasadi Srbije u Abu Dabiju.

Tom prilikom, podsetio je da odnosi između Srbije i UAE datiraju još iz vremena Pokreta nesvrstanih zemalja, a da zahvaljujući naporima rukovodstvima dve zemlje, Srbija i UAE danas imaju odlične političke i ekonomske odnose, koji se ubrzano razvijaju na svim poljima.

Dodao je da je u prethodnom periodu potpisan veći broj važnih bilateralnih sporazuma u više oblasti, uz redovne posete na visokom nivou, kao i susrete privrednika.

Prema njegovim rečima, daljem jačanju saradnje doprineće i prva sednica Mešovitog komiteta za saradnju Srbije i UAE, koja će, kako je najavio, biti održana sredinom novembra u Beogradu.

"UAE su prepoznali Srbiju kao važnog partnera na Balkanu, o čemu govori broj uspešnih emiratskih kompanija koje posluju kod nas. To su neke od najvažnijih domaćih firmi, poput Etihada, Igl Hilsa, El Dahre, El Ravafed, koje u Srbiji ostvaruju dobre rezultate", rekao je Dačić i dodao da nemali broj renomiranih srpskih preduzeća sa uspehom posluje u Emiratima, čime na najbolji način promovišu Srbiju.

Istakao je da broj turista iz Emirata u Srbiji raste iz godine u godinu i izneo podatak da je prošle godine više od 20.000 posetilaca iz Srbije boravilo u Emiratima.

"UAE su najznačajniji partner Srbije u regionu zaliva i opredeljeni smo da odnose sa njima podignemo na nivo strateškog partnerstva", rekao je Dačić.

O značaju koji Srbija pridaje Emiratima, dodao je, govori činjenica da je Srbija jedna od prvih zemalja koja je potvrdila učešće na izložbi "Ekspo 2020" u Dubaiju, što će biti dobra prilika da naša zemlja predstavi svoje potencijale.

Emirati predstavljaju drugi dom za više od 6.000 srpskih državljanja, što ih čini najbrojnijom srpskom zajednicom na prostoru bliskog istoka, naznačio je ministar.

"Oni su Emirate prepoznali kao idealno mesto za ostvarivanje profesionalnih ciljeva, a mnogi od njih su na visokim položajima u svojim kompanijama. Posebno raduje činjica da Srbiju predstavljaju na najbolji mogući način i tako doprinose podizanju njenog ugleda u ovoj zemlji", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije se zahvalio Emiratima na finansijskoj i logističkoj podršci koju pružaju Ambasadi Srbije u Abu Dabiju i poželo ambasadoru Srbije Stanimiru Vukićeviću uspešno obavljanje dužnosti.

"Uveren sam da će kao prvi ambasador Srbije u Emiratima, u novim prostorijama Ambasade, dati novu energiju i podsticaj daljem razvoju ukupnih bilateralnih odnosa dve zemlje", rekao je Dačić.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.