U odnosu HR-RUS žuljaju vize

Izvor: B92, 05.Feb.2014, 12:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U odnosu HR-RUS žuljaju vize

Zagreb -- Odnosi Rusije i Hrvatske su prijateljski, a Moskva se nada da će Hrvatska zagovarati ukidanje viza građanima Rusije, izjavio je ruski ambasador u Hrvatskoj

"Ocenjujem naše odnose kao prijateljske i konstruktivne koji se zasnivaju na pragmatizmu i uzajamnom poštovanju interesa. Imamo dobar politički dijalog, neopterećen bilo kakvim otvorenim problemima", rekao je Robert Markarjan u intervjuu za agenciju Hina.

On je, međutim, istakao da u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pregovorima o uvođenju bezviznog režima između Rusije i EU nema velikih pomaka i dodao da se nada da će se s tim u vezi angažovati i Hrvatska kao punopravna članica Unije.

"Nažalost, ne vide se veliki pomaci u vezi s tim pitanjem. Smatramo da je 'lopta' sada na evropskoj polovini terena. Sve tehničke stvari za ublažavanje viznog režima odavno su gotove, nedostaje politička volja. Mislimo da je takva situacija nepravedna jer je Unija ukinula vize za državljane više od 60 država, a Rusija je za EU najprirodniji partner po privrednim i strateškim parametrima", rekao je ambasador.

Po njegovim rečima, dobro se razvijaju i trgovinsko-privredne veze dve zemlje, a Rusija tradicionalno ulazi u pet glavnih spoljno-trgovinskih partnera Hrvatske. Kako je istakao, Rusija je svesna koliko je Hrvatskoj važan turizam i dolazak ruskih turista, a njihov broj se zbog uvođenja viznog režima nakon ulaska Hrvatske u EU "znatno smanjio".

"Vidimo i visoko cenimo nastojanja hrvatske vlade da se ruskim državljanima olakša procedura dobijanja viza za Hrvatsku. Nadamo se da će sad Hrvatska, kao punopravna članica EU, unutar nje aktivno zagovarati konačno ukidanje svih viznih barijera s Rusijom", rekao je Markarjan.
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije,   Moskva

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.