U kom slučaju će EU vratiti vize?

Izvor: B92, 25.Maj.2011, 14:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U kom slučaju će EU vratiti vize?

Brisel -- EU će ponovo privremeno uvesti vize za neku zemlju zapadnog Balkana ako u razdoblju od šest meseci za 50 odsto poraste priliv "lažnih azilanata".

To je predlog koji se navodi u predlogu koji je u utorak usvojila Evropska komisija.

Građanima neke od zapadnobalkanskih zemalja vize bi ponovo mogle da budu privremeno uvedene i ako bi za pola godine u toj državi za 50 odsto bio povećan broj odbačenih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zahteva za vraćanje njenih državljana koji nelegalno borave u "šengenskom prostoru".

Evropski diplomatski izvori preneli su da očekivano usvajanje tog mehanizma treba da bude ozbiljan poziv vlastima svih država zapadnog Balkana da učine sve da se izbegnu situacije koje dovode u pitanje bezbednost "šengenskog prostora".

Posebno se ističe da bi bio doveden u pitanje ceo režim slobodnog putovanja u EU za ogromnu većinu građana regiona, koji bi bili teško pogođeni zbog zloupotreba "ubedljive manjine njihovih sunarodnika" koji krše taj režim.

Prema proceni izvora, teško je poverovati da bi do kraja godine mogao dvostruko porasti broj lažnih azilanata ili imigranata iz Srbije i Makedonije, ali je mehanizam jako važan zbog smirivanja nezadovoljstva i strahovanja mnogih članica Unije i njihove javnosti.

Stavljanje van snage režima bez viza za neku zemlju trajalo bi šest meseci, a ako ne bi bilo poboljšanja "vanredne situacije koja traži hitan odgovor za rešavanje teškoća u nekoj članici EU", ta mera bi se mogla produžiti za još devet meseci.

Mehanizam sa ugrađenom "zaštitnom klauzulom za brzo privremeno ukidanje bezviznog režima", koji u junu treba da usvoji Savet ministara EU, biće primenjivan, sem za zemlje zapadnog Balkana, i za sve druge zemlje čiji državljani bez viza mogu da putuju u EU.

Mera bi stupila na snagu na temelju konsultacija Evropske komisije, pograničnih službi EU, Saveta ministara, prvenstveno ministarstava unutrašnjih poslova članica EU, kao i zemlje iz koje dolaze "lažni azilanti" ili ilegalni imigranti, odnosno koja masovno odbacuje zahteve neke članice EU da, na temelju ugovora o readmisiji, prihvati povraćaj svojih državljana koji ilegalno borave u Uniji.

Predloženi mehanizam bi se primenjivao na temelju "jasno utvrđenih merila", a u njemu sadržana "zaštitna klauzula treba da pomogne da se ubuduće očuva celovitost postupka vizne liberlizacije i izgradi poverenje u odnosu na javnost".

"Članica EU koja bi se suočila s jednom od navedenih vanrednih situacija morala bi da najpre Evropskoj komisiji pošalje bitne podatke i statistiku, kao i podrobno obrazložene prve mere s ciljem da popravi tu situaciju".

EK bi, uz priložene izveštaje agencije za obezbeđenje spoljnih granica EU - Fronteks i Evropske kancelarije za azil, potom obavestila Savet ministara EU i u roku od tri meseca bi mogla odlučiti da na šest meseci ukine režim putovanja bez viza za državljane neke treće zemlje.

Đelić: Veliki deo promena se ne tiče Srbije

Potpredsednik vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić je izjavio da će Srbija učiniti sve da spreči odlazak lažnih azilanata u države EU i da sačuva beli šengen kao ključno dostignuće evropskih integracija.

"Sada je sasvim sigurno da će regulativa šengenskog prostora biti promenjena... Veliki deo promena se ne tiče Srbije već, pre svega rizika posle demokratskih promena na jugu Mediterana, a jedan deo promena se tiče nas", rekao je Đelić.

"Svi detalji mehanizma još nisu razrađeni, a o svemu tome razgovaraću sutra sa Tanjom Fajon, koja je bila izvestilac za viznu liberalizaciju Evropskog parlamenta", rekao je on.

Prema njegovim rečima, sa Fajonovom će istovremeno razgovarati i zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Đelić očekuje i da se reforma šengenskog prostora ne radi samo na način koji predstavlja dodatnu sigurnost za države EU, nego i da pomogne Srbiji da spreči zloupotrebe bezviznog režima.

On je naveo da se to odnosi na mogućnost dobijanja identiteta onih koji su zloupotrebili pravo na azil i na mnoge druge mere "koje ni u kojem slučaju neće predstavljati kršenje ljudskih prava".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.