Izvor: B92, 18.Jul.2009, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Topčagić razočaran odlukom EK

Sarajevo -- Ambasador u Misiji BiH pri EU Osman Topčagić razočaran je odlukom kojom se predviđa ukidanje viza Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, ali ne i Bosni i Hercegovini.

Vize za građane BiH za zemlje EU trebalo bi da budu ukinute 1. jula iduće godine, ako u međuvremenu budu ispunjeni uslovi koje je Brisel postavio pred vlasti te zemlje, kazao je Topčagić. On je naveo da je "razočaran odlukom Evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << komisije (EK) kojom se predviđa ukidanje viza Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, ali ne i BiH", piše "Dnevni avaz".

"EU je svesna implikacija koje proizlaze iz ovakve odluke EK, stoga postoji spremnost da se s manjim odlaganjem donese preporuka za ukidanje viza i građanima koji imaju pasoš Bosne i Hercegovine", rekao je Topčagić.

Prema njegovim rečima, BiH do oktobra ove godine treba da podnese izveštaj o tome koliko je ispunila uslova.

Tada će, rekao je, EK poslati u BiH posmatrački tim da obavi analizu i proveri je li učinjeno sve što se zahtevalo.

Topčagić nije mogao da kaže postoji li mogućnost da se u odluku o ukidanju viza Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, koja će biti donesena najverovatnije na sednici Saveta EU 30. novembra i 1. decembra, ugradi i BiH.

On je podsetio da u preporuci EK piše da je Makedonija ispunila sve uslove, dok Crna Gora i Srbija još nisu, pa se ukidanje viza za njih predlaže pod uslovom da do momenta usvajanja odluke ispune sve obaveze koje su im postavljene.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Topčagić razočaran odlukom EK

Izvor: S media, 18.Jul.2009

Vize za gradjane Bosne i Hercegovine koji žele da putuju u zemlje Evropske unije trebalo bi da budu ukinute 1. jula iduće godine ako u medjuvremenu budu ispunjeni uslovi koje je Brisel postavio pred vlasti te zemlje, kazao je ambasador u Misiji BiH pri EU Osman Topčagić. ..Topčagić je kazao da...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.