Topčagić razočaran odlukom EK

Izvor: S media, 18.Jul.2009, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Topčagić razočaran odlukom EK

Vize za gradjane Bosne i Hercegovine koji žele da putuju u zemlje Evropske unije trebalo bi da budu ukinute 1. jula iduće godine ako u medjuvremenu budu ispunjeni uslovi koje je Brisel postavio pred vlasti te zemlje, kazao je ambasador u Misiji BiH pri EU Osman Topčagić.

Topčagić je kazao da je "razočaran odlukom Evropske komisije (EK) kojom se predvidja ukidanje >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << viza Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, ali ne i BiH", piše sarajevski “Dnevni Avaz”.

"EU je svesna implikacija koje proizlaze iz ovakve odluke EK, stoga postoji spremnost da se s manjim odlaganjem donese preporuka za ukidanje viza i gradjanima koji imaju pasoš Bosne I Hercegovine", rekao je Topčagić.

Prema njegovim rečima, BiH do oktobra ove godine treba da podnese izveštaj o tome koliko je ispunila uslova. Tada će, dodao je, EK poslati u BiH posmatrački tim da obavi analizu i proveri je li učinjeno sve što se zahtevalo. Topčagić nije mogao da kaže postoji li mogućnost da se u odluku o ukidanju viza Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, koja će biti donesena najverovatnije na sednici Saveta EU 30. novembra i 1. decembra, ugradi i BiH.

On je podsetio da u preporuci EK stoji da je Makedonija ispunila sve uslove, dok Crna Gora i Srbija još nisu, pa se ukidanje viza za njih predlaže pod uslovom da do momenta usvajanja odluke ispune sve obaveze koje su im postavljene.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.