Tokom jeseni ukidanje viza za građane Srbije

Izvor: Blic, 03.Maj.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tokom jeseni ukidanje viza za građane Srbije

Nadamo se da će tokom juna i kraja češkog predsedavanja EU, Savet za spoljne odnose održati prvu diskusiju o ukidanju viza građanima Srbije na preporuku Evropske komisije, a da će se nakon letnje pauze o tome izjasniti i Savet za unutrašnje poslove. To bi omogućilo Evropskom savetu da tokom jeseni donese odluku o ukidanju viza, koja bi zvanično stupila na snagu 1. januara 2010. godine, kazao je za „Blic nedelje" u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Pragu Oli Ren, komesar za proširenje EU, koji je u petak u češkoj prestonici prisustvovao konferenciji povodom pet godina od istočnog proširenja Unije.

Ren je naveo da je ukidanje viza najvažniji kratkoročni cilj EU za Srbiju i države Zapadnog Balkana. Prema njegovim rečima, evropski eksperti su završili posete regionu i krajem maja će podneti izveštaje sa procenama, a tokom juna bi Evropska komisija trebalo da pošalje svoju preporuku. U zvaničnom obraćanju na konferenciji u praškom Kongresnom centru, evropski komesar je pomenuo Srbiju u kontekstu ekonomske krize i bojazni u EU od novog proširenja, rekavši da krizu nisu izazvali automobilski radnici u Češkoj niti državni službenici u Srbiji, već je ona stvorena na Volstritu, a ne na ulicama Praga ili Beograda. Ren je kazao da EU ne sme da dozvoli da proširenje Unije bude „žrtveni jarac" za probleme koje je stvorila ekonomska kriza.

– Nema još uvek bespovratne stabilnosti na Zapadnom Balkanu i zato treba zadržati evropsku perspektivu regiona. Proces proširenja ne mora da bude poput brzog voza, ali moramo da nastavimo da se krećemo – rekao je Ren, koji je pristao da za „Blic nedelje" odgovori na nekoliko dodatnih pitanja.

Nakon što je Crnoj Gori prihvaćena molba za status kandidata za članstvo u EU, a Albanija tu molbu predala, da li je Srbija postala „najgori đak" na Zapadnom Balkanu?

– Odbijam da poredim te zemlje. Srbija ima snažno demokratsko društvo i isto tako snažne kapacitete za pregovore o integraciji u EU, što je već pokazala. Ozbiljna prepreka je nepotpuna saradnja sa Haškim tribunalom. Srbija mora da učini sve da uhapsi i pošalje na suđenje optužene za ratne zločine, a već je prilično učinila sa Karadžićem i Tolimirom.

Kako vidite Srbiju na kraju svog mandata koji ističe ove godine?

– Vidim je kako se kreće napred ka EU, a liberalizacija viza je deo tog procesa. Nadam se da će Srbija nastaviti i ka primeni Prelaznog sporazuma s Unijom i da će se ekonomska situacija poboljšati kako bismo mogli da Srbiji pomognemo još više, jer nam je do toga stalo.

O Vidiću i Ferdinandu

Oli Ren koji je nakon završetka panela sa svojim timom iz Generalnog direktorata za proširenje EU odigrao fudbalsku utakmicu protiv ekipe češkog Ministarstva spoljnih poslova. Ren od šeste godine navija Mančester junajted, a za njih je 1968. igrao za tim u dečjoj ligi rodnog grada.

Za Nemanju Vidića kaže da je odličan odbrambeni igrač, snažan i spretan, koji može da postiže i golove. „Kada su on i Rio Ferdinand potpuno spremni, njihov tandem je neprelazan."

Evropski komesar i dalje igra fudbal iako je nedavno na fudbalu polomio šaku, a potom i rame.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Na jesen ukidanje viza za građane Srbije

Izvor: Capital.ba, 03.Maj.2009

PRAG, Komesar za proširenje EU Oli Ren izjavio je da je moguće da na jesen bude donesena odluka o ukidanju viza za građane Srbije, koja bi zvanično stupila na snagu 1. januara 2010. godine. 'Nadamo se da će tokom juna i kraja češkog predsjedavanja EU, Savjet za spoljne odnose održati prvu diskusiju...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.