Capital.ba

Na jesen ukidanje viza za građane Srbije

03.05.2009. / 11:28

oli-renPRAG, Komesar za proširenje EU Oli Ren izjavio je da je moguće da na jesen bude donesena odluka o ukidanju viza za građane Srbije, koja bi zvanično stupila na snagu 1. januara 2010. godine.

“Nadamo se da će tokom juna i kraja češkog predsjedavanja EU, Savjet za spoljne odnose održati prvu diskusiju o ukidanju viza građanima Srbije na preporuku Evropske komisije, a da će se na nakon ljetnje pauze o tome izjasniti Savjet za unutrašnje poslove. To bi omogućilo Evropskom savjetu da tokom jeseni donose odluku o ukidanju viza, koja bi zvanično stupila na snagu 1. januara 2010. godine”, naglasio je Ren.

On je ocijenio da je ukidanje viza najvažniji kratkoročni cilj EU za Srbiju i države zapadnog Balkana.

Ren je rekao da Srbiju u narednom periodu vidi kako se kreće naprijed ka EU, a liberalizacija viza je dio tog procesa.

“Nadam se da će Srbija nastaviti i ka primjeni Prelaznog sporazuma sa Unijom i da će se ekonomska situacija poboljšati kako bismo mogli da Srbiji pomognemo još više, jer nam je do toga stalo”, rekao je Ren za “Blic”.

Komesar za proširenje EU je u zvaničnom obraćanju u Pragu, na konferenciji organizovanoj povodom pete godišnjice od istočnog proširenja Unije, rekao da proces proširenja ne mora da bude poput brzog voza, ali EU mora da nastavi da se kreće.

Govoreći o ekonomskoj krizi, Ren je naglasio da je ona stvorena na Volstritu, a ne na ulicama Praga ili Beograda, i da EU ne smije da dozvoli da proširenje Unije bude “žrtveni jarac” za probleme koje je stvorila ekonomska kriza.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!