Izvor: B92, 11.Nov.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šutanovac: Puna podrška Francuske

Beograd, Berlin -- Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac izjavio je u Parizu da Srbija ima punu podršku Francuske u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Šutanovac je rekao da se nada da će Srbija do kraja iduće godine dobiti i status kandidata za EU i da će šengenske vize omogućiti građanima Srbije da slobodno putuju širom Evrope, prenosi danas Međunarodni radio Srbije. "Zvanični Pariz ima potpuno razumevanje za evropski put Srbije. Nadam se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da ćemo uspeti u nastojanju da konačno otvorimo ta vrata", rekao je Šutanovac.

On je rekao da Ministarstvo odbrane sa Francuskom gaji prijateljske odnose, koje želi da podigne na mnogo viši nivo.

Šutanovac danas boravi u Francuskoj, na centralnoj proslavi povodom 90-godišnjice završetka Prvog svetskog rata, koja se održava u francuskom mestu Verdenu, nekadašnjem poprištu najduže i najkrvavije bitke na Zapadnom frontu.

Proslavi prisustvuje francuski predsednik Nikola Sarkozi i veliki broj delegacija zemalja pobednica, među kojima i ona iz Srbije, koju predvodi ministar odbrane.

Dačić: Pomoć Nemačke za ukidanje viza

Predstavnici Vlade Nemačke danas su u Berlinu ministru unutrašnjih poslova Srbije Ivici Dačiću pružili uveravanja da će podržati Srbiju u nastojanju da za svoje građene obezbedi ukidanje viznog režima za putovanja u zemlje Evropske unije.

Kako je za Betu u Berlinu posle razgovora izjavio Dačić, u nemačkom Ministarstvu unutrašnjih poslova je izražena spremnost da se pomogne Srbiji da dođe na tzv. belu šengensku listu.

Dačić je u Berlinu danas razgovarao sa državnim sekretarom u Ministarstvu unutrašnjih poslova Peterom Altmajerom, državnim sekretarom u Ministarstvu inostranih poslova Gernotom Erlerom, kao i predstavnicima Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) i njoj bliske fondacije Fridrih Ebert.

Sagovornike je ministar upoznao sa politikom Vlade Srbije u vezi sa planovima o daljoj integraciji zemlje u EU.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova dve strane su dogovorile i potpisivanje memoranduma o razumevanju koji bi trebalo da prethodi sporazumu o političkoj saradnji.

Sa funkcionerima SPD-a Dačić je razgovarao prevashodno o odnosima te stranke sa njegovom Socijalističkom partijom Srbije. Nemački sagovornici su mu ponovili već ranije izraženu podršku reintegraciji njegove partije u međunarodne organizacije socijalističkih i socijaldemokratskih stranaka.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.