Srbija ne mora da brine za vize

Izvor: B92, 12.Sep.2013, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srbija ne mora da brine za vize"

Brisel -- Srbija nema razloga za strahovanje od uvođenja viza za ulazak u zemlje Evropske unije, izjavio je danas izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin.

"Radimo na tome da države kandidati, a sada je i Srbija kandidat koji pregovara, na neki način harmonizuju svoj pravosudni sistem sa pravosudnim sistemima država članica. Tako da, realno gledajući, ta opasnost sve manje postoji i kao teorija", rekao je Kacin za Radio Novi Sad.

Prema njegovim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rečima, Srbija problem lažnih azilanata uspešno kontroliše.

"Rekao bih da je tu premijer Dačić u funkciji ministra unutrašnjih poslova napravio mnogo toga i javnost je svesna šta to znači i kakve teškoće to donosi zemlji i njenim građanima. Dok su se na drugoj strani organi progona posvetili sprečavanju tih kriminalnih radnji i organizovanog odlaska u te zemlje, te je i to urodilo plodom", kazao je Kacin.

Evropski parlament u Strazburu je danas usvojio rezoluciju o uvođenju "zaštitnog mehanizma" koji Evropskoj komisiji daje pravo da režim EU bez viza za "šengenski prostor" ukine zapadnobalkanskim i drugim zemljama iz kojih bi naglo porastao broj lažnih azilanata ili bi došla u opasnost bezbednost država Evropske unije.

To bi se, kako je predviđeno ovim mehanizmom, dogodilo kad bi, recimo, broj lažnih azilanata u razdoblju za šest meseci naglo

porastao za više od pedeset odsto.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kacin: Srbija ne treba da strahuje zbog viza

Izvor: Blic, 12.Sep.2013

Srbija nema razloga za strahovanje od uvođenja viza za ulazak u zemlje Evropske unije, izjavio je danas izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin..."Radimo na tome da države kandidati, a sada je i Srbija kandidat koji pregovara, na neki način harmonizuju svoj pravosudni sistem sa pravosudnim...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.