Spisak Magnitskog na korak do zakona

Izvor: Vostok.rs, 08.Dec.2012, 12:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spisak Magnitskog na korak do zakona

08.12.2012. -

Senat SAD odobrio je nacrt zakona Bendžamina Kardina poznatiji kao spisak Magnitskog. Ovaj dokument uvodi vizne i finansijske sankcije protiv ruskih građana koje američke vlasti smatraju umešanim u smrt pravnika Ermitaž Kapital. U Moskvi ovu meru smatraju apsurdnom i obećali su da će pružiti simetričan odgovor.

Usvajanje spiska Magnitsog >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << bilo je podržano većinom glasova članova gornjeg doma američkog parlamenta. Za su glasala 92 senatora, protiv samo četiri. Na spisku Magnitskog je 60 imena građana Rusije. Na njemu su visoki saradnici moskovskog tužilaštva, centralnog aparata MUP-a, čuvari zatvora, lekari, čak i poreski inspektori. Sve njih američka strana sumnjiči za smrt pravnika Sergeja Magnitskog u istražnom zatvoru. Povodom ovih optužbi predlaže se da se figurantima spiska Magnitskog zabrani ulazak u SAD, a da se njihovi aktivi na teritoriji SAD zamrznu. Kako smatra autor nacrta zakona senator Bendžamim Kardin, usvajanje spiska Magnitskog će otvoriti novu fazu u borbi za ljudska prava.

- Mi započinjemo novo poglavlje borbe za ljudska prava. SAD jasno stavljaju do znanja da će prekršioci ovih prava odgovarati. Oni ne mogu da dolaze u SAD i koriste naš bankarski sistem. Ovaj nacrt zakona služi kao primer za čitav svet.

Sada posle odobrenja oba doma parlamenta nacrt zakona treba da dođe na predsednikov sto. Bela kuća je pokušala da još u stadijumu pripreme dokumenta ubedi zakonodavce da odustanu od ovog poduhvata, kako ne bi kvarili odnose sa Rusijom. Ipak ne izaziva sumnju da će se na kraju krajeva nacrt zakona ipak pojaviti. Dejstva Amerikanaca su pravo pozorište apsurda, prokomentarisao je situaciju zamenik direktora odeljenja za informacije i štampu MIP Rusije Marija Zaharova.

- Senatori su se toliko zaneli samoreklamom, da ignorišu očigledno: svaka zemlja i tako može da zatvori ulazak na svoju teritoriju onima za koje smatra da je to potrebno. Radi toga nisu potrebni nikakvi posebni zakonodavni akti. Isto tako čudno i strašno je slušati pravobranilačke pretenzije okrenuta ka nama od strane političara upravo ove države, gde su u 21. veku bila zvanično legalizovan amučenja i otmice ljudi u čitavom svetu. Posebno je tragično što su žrtve sličnih nezakonitih akata postali ruski građani.

Moskva je davno upozoravala da će uspeti da pruži SAD simetrični odgovor i da će zabraniti ulazak Amerikancima optuženim za kršenje ljudskih prava. Između ostalog na ovaj spisak mogu da dospeju lica umešana u slučaj biznismena Viktora Buta i pilota Jarošenka, koji su bili uhapšeni po američkom nalogu u trećim zemljama. Takođe sankcije mogu da budu uvedene protiv amričkih sudija koji su izrekli neobjektivne presude podovom slučajeva nasilja nad usvojenom decom iz Rusije.

Izvor: Glas Rusije, foto: © Flickr.com/ rscottjones /cc-by-nc-sa 3.0    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.