Izvor: Blic, 09.Apr.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ren: Liberalizacija EU viza za Srbiju i Makedoniju

Evropski komesar Oli Ren izjavio je danas u Evropskom parlamentu u Briselu da će Evropska komisija ubrzo objaviti "redosled mera" za ukidanje viza Evropske unije za građane Srbije i Makedonije, koja je već uvela visokostandardne biometrijske pasoše.

Ren je istakao da Evropska komisija radi na "redosledu mera" za ukidanje evropskih viza za makedonske građane, imajući u vidu da je vlada u Skoplju već uvela visokostandardne biometrijske pasoše.

On >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je dodao da će do kraja aprila Evropska komisija usvojiti i "redosled mera" za EU režim bez viza za građane Srbije, "što Srbi veoma očekuju, a čemu snažno stremimo i mi u Evropskoj uniji".

Ren je istakao da je ceo zapadni Balkan stalno napredovao poslednjih godina. Ali, on je stavio do znanja, "ako se opasnosti iskrsle posle proglašavanja nezavisnosti Kosova ili eventualne promene vlade u Srbiji otklone i zajednički rešavaju, ulazak celog regiona u redove Evropske unije će biti znatno lakši".

Ren je u raspravi u Evropskom parlamentu (EP) o pregovorima Hrvatske o članstvu u EU i nastojanjima Makedonije da počne pregovore o tome, naglasio da su vlasti u Zagrebu i Skoplju ostvarile napredak u evropskim reformama. Međutim, on je, kao i izvestioci EP-a, zaključio da obe zemlje još treba da ostvare važne reforme, posebno u jačanju pravosuđa, državne uprave, kao i u bici protiv korupcije. Makedonija mora da postigne i političko-etničku stabilnost i reši spor s Grčkom o imenu.

Evropski komesar je konstatovao da je ogromna većina evropskih parlamentaraca saglasna s ocenom Evropske komisije da bi pregovori o članstvu Hrvatske u EU trebalo da se okončaju tokom 2009. godine.

Evropski komesar je, pored ostalog, saopštio da je hrvatski premijer Ivo Sanader prihvatio da se, u okviru rešenja spora Hrvatske s Italijom i Slovenijom oko Zaštićene ekološko-ribolovne zone u Jadranu, na području ostrva Jabuka posebno zaštiti najveća zona za mrešćenje ribe u Jadranskom moru.

Ren je istakao da je regionalna ekonomsko-trgovinska, transportna saradnja na zapadnom Balkanu veoma pospešena poslednjih godina, iako je u početku bilo sumnji da je reč o "obnavljanju Jugoslavije".

Takva regionalna saradnja, slično Nordijskom savetu za saradnju, kako je on rekao, znatno približava ceo zapadni Balkan Evropskoj uniji, u čijoj je srži upravo "prekogranična saradnja".

EP će na svom sutrašnjem zasedanju usvojiti rezolucije o napretku u Hrvatskoj i Makedoniji.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Ren: Redosled mera za ukidanje viza

Izvor: B92, 09.Apr.2008

Brisel -- Evropski komesar Oli Ren izjavio u Briselu da će Evropska komisija ubrzo objaviti "redosled mera" za ukidanje viza EU za građane Srbije i Makedonije... Ren je u raspravi u Evropskom parlamentu o pregovorima Hrvatske o članstvu u EU i nastojanjima Makedonije da počne pregovore o tome, rekao...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.