Izvor: B92, 09.Apr.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ren: Redosled mera za ukidanje viza

Brisel -- Evropski komesar Oli Ren izjavio u Briselu da će Evropska komisija ubrzo objaviti "redosled mera" za ukidanje viza EU za građane Srbije i Makedonije.

Ren je u raspravi u Evropskom parlamentu o pregovorima Hrvatske o članstvu u EU i nastojanjima Makedonije da počne pregovore o tome, rekao da su vlasti u Zagrebu i Skoplju ostvarile napredak u evropskim reformama. Međutim, on je dodao da obe zemlje još treba >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da ostvare važne reforme, posebno u jačanju pravosuđa, državne uprave, kao i u bici protiv korupcije.

Makedonija mora da postigne i političko-etničku stabilnost i reši spor s Grčkom o imenu.

Ren je rekao da je ceo zapadni Balkan stalno napredovao poslednjih godina. Ali, on je stavio do znanja, "ako se opasnosti iskrsle posle proglašavanja nezavisnosti Kosova ili eventualne promene vlade u Srbiji otklone i zajednički rešavaju, ulazak celog regiona u redove Evropske unije će biti znatno lakši".

Ren je kazao da Evropska komisija radi na "redosledu mera" za ukidanje evropskih viza za makedonske građane, imajući u vidu da je vlada u Skoplju već uvela visokostandardne biometrijske pasoše.

On je dodao da će do kraja aprila Evropska komisija usvojiti i "redosled mera" za EU režim bez viza za građane Srbije, "što Srbi veoma očekuju, a čemu snažno stremimo i mi u Evropskoj uniji".

Evropski komesar je konstatovao da je ogromna većina evropskih parlamentaraca saglasna s ocenom Evropske komisije da bi pregovori o članstvu Hrvatske u EU trebalo da se okončaju tokom 2009.

Međutim, po Renovim rečima, vlada u Zagrebu prethodno mora prvenstveno da osnaži efikasnost i nezavisnost pravosuđa, da ojača državnu upravu, suzbije korupciju, sprovede bitne mere za zaštitu manjina i povratak izbeglica, kao i važne strukturalne reforme, posebno u brodogradnji.

Evropski komesar je, pored ostalog, saopštio da je hrvatski premijer Ivo Sanader prihvatio da se, u okviru rešenja spora Hrvatske s Italijom i Slovenijom oko Zaštićene ekološko-ribolovne zone u Jadranu, na području ostrva Jabuka posebno zaštiti najveća zona za mrešćenje ribe u Jadranskom moru.

EP će na svom sutrašnjem zasedanju usvojiti rezolucije o napretku u Hrvatskoj i Makedoniji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.