Pritisnite Srbiju

Izvor: B92, 26.Apr.2023, 15:20

"Pritisnite Srbiju"

Skoplje -- Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio da ta zemlja podržava uvođenje vizne liberalizacije Prištini.

On je naveo da je njegova zemlja, kao predsedavajuća OEBS-a, spremna za primenu delova sporazuma između tzv. Kosova i Srbije postignutog u Ohridu, ali samo uz saglasnost obe strane. Na pitanje kakav je njegov stav o formiranju Zajednice srpskih opština, on je rekao da Severna Makedonija ima ravnopravan odnos prema obe strane, prenosi Telma.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Pendarovski je na zajedničkoj konferenciji sa predsednicom tzv. Kosova Vjosom Osmani rekao da Severna Makedonija i tzv. Kosovo imaju odličnu bilateralnu saradnju i da taj trend treba da se nastavi jer obe zemlje moraju da podržavaju jedna drugu u svojm naporima i na putu ka evropskim integracijama.

Osmani je napomenula da je zahvalna Severnoj Makedoniji na podršci istakla da su te dve zemlje ne samo geografski bliske već i da imaju istu viziju, kao i da saradnja u svim oblastima između dve zemlje ima potencijal da se proširi i unapredi.

Ona je izrazila nadu da će se saveznici i prijatelji tzv. Kosova potruditi da izvrše pritisak na Srbiju, kako bi ona ispoštovala obaveze iz postignutih sporazuma, kao i da posrednici Evropske unije treba da vode računa o tome da ono što "Srbija pristane da uradi, bude i sprovedeno".

Na pitanje šta očekuje od predstojećih sastanaka Beograda i Prištine 2. maja, Osmani je rekla da jedan od članova sporazuma predviđa da Srbija neće blokirati članstvo tzv. Kosova u međunarodnim organizacijama, i da ponašanje Srbije u tom smislu predstavlja flagrantno kršenje sporazuma.

''To, i naravno, njihovo nezakonito mešanje u izbore na Kosovu, takođe je kršenje člana dva ovog sporazuma... Manje-više ovo pokazuje kakvu prognozu možemo da imamo za ponašanje Srbije. Ipak, zaista se nadam da će se naši prijatelji i saveznici pobrinuti da u ovom periodu razgovaramo, izvršimo pritisak na Srbiju, kako bi i ona ispoštovala obaveze koje su preuzete iz ovog procesa'', rekla je Osmani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vize

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Premijer S.Makedonije na sastanku s predsednicom Kosova pozvao Beograd i Prištinu na dijalog

Izvor: Danas, 26.Apr.2023

Premijer Severne Makedonije, Dimitar Kovačevski, izjavio je danas da njegova zemlja ohrabruje Srbiju i Kosovo "na dalji produktivan dijalog u pravcu povećanja poverenja" i podržava napore EU u tom procesu.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.