Priština je nagrađena

Izvor: B92, 19.Apr.2023, 08:13

"Priština je 'nagrađena'"

Beograd -- Veljko Odalović ocenio da je Priština "nagrađena" viznom liberalizacijom sa EU na desetu godišnjicu potpisivanja Briselskog sporazuma.

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica podseća sa Zajednica srpskih opština (ZSO) još uvek nije formirana.

"Poražavajuće je što se na dan desete godišnjice obeležavanja nečinjenja i međunarodne zajendice, oličene u EU, i Prištine, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ona nagrađuje viznom liberalizacijom", rekao je Odalović za Radio-televiziju Srbije.

On je naveo da je, kada je Srbija 2009. godine dobila viznu liberalizaciju, pitanje Kosova tada ostavljeno za kasnije, jer njegovu nezavisnost nisu priznavale sve članice EU.

"Nijedna članica EU posle tog datuma nije priznala Kosovo. Sve koje su priznale, priznale su do 2009. godine. One koje nisu tada priznale, ne priznaju ni danas", kazao je Odalović i podsetio da je odluka o viznoj liberalizaciji doneta bez glasanja u Evropskom parlamentu, upravo zbog pet zemalja koje ne priznaju nezavisnost.

Predsednik Komisije za nestala lica je naglasio da ne smatra da bilo kome treba ograničavati kretanje i dodao da Srbija upravo zagovara slobodu kretanja kroz platformu "Otvoreni Balkan".

"Pozivamo ih sve da uđu u Otvoreni Balkan, kako bi rešili i pitanje upravo te administrativne barijere na prelazima ili granicama", rekao je Odalović.

Na današnji dan pre deset godina (2013), tadašnji predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i bivši premijer Kosova Hašim Tači potpisali su "Prvi sporazum o glavnim principima normalizacije" odnosa Beograda i Prištine, tzv. Briselski sporazum.

U sporazumu koji ima 15 tačaka, predviđeno je osnivanje Zajednice većinski srpskih opština i integracija policije i pravosuđa sa severa Kosova u okvire kosovskog sistema.

Evropski parlament je u utorak na plenarnoj sednici u Strazburu odobrio liberalizaciju viznog režima sa Kosovom najkasnije od 1. januara 2024.

Nova pravila će imaocima kosovskih pasoša omogućiti da ulaze u EU bez vize na period od 90 dana, čime će stanovnici celog Zapadnog Balkana biti u istom viznom režimu EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.