Počinje rasprava o ukidanju viza

Izvor: B92, Beta, 19.Maj.2009, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje rasprava o ukidanju viza

Beograd, Brisel -- U Evropskoj uniji počinje rasprava o viznoj liberalizaciji za balkanske zemlje. Preliminarni izveštaj podeljen je zemljama članicama.

Češko predsedništvo Evropske unije potvrdilo je da je dobilo izveštaje Evropske komisije o napretku zemalja zapadnog Balkana ka liberalizaciji viznog režima. O tome danas počinje rasprava sa zemljama članicama Unije.

Zamenik šefa češke diplomatije Jan Pojar rekao je da su to "stotine stranica izveštaja" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i da će "biti potrebno vreme da se na temelju njih dođe do konačnih ocena i odluka".

On navodi da su, prema prvim utiscima, rezultati u sprovođenju mapa puta pojedinačnih zemalja zapadnog Balkana nejednaki, da su neke zemlje manje, a neke više napredovale.

Potpredsednik Vlade za evropske integracije kaže za B92 da nije tajna da će pri donošenju odluke bitnu ulogu igrati potencijalni efekat na one zemlje koje se ne budu našle na listi za beli šengen.

"Nema novih uslova. Od početka smo znali da će odluka pripadati zemljama članicama, naročito njihovim ministarstvima unutrašnjih poslova”, kaže Đelić.

"Trenutno je kriza u Evropi. Nije naročito rasprostranjen veliki evro-entuzijazam ili optimizam, te se u ovom momentu gledaju svi aspekti ovog problema, sada kada se približavamo izveštaju Evropske komisije, sa jedne strane, a sa druge strane u mesecima koji dolaze i određivanje svake zemlje članice šengenskog prostora prema tom izveštaju", naveo je on.

Evropska orijentacija Srbije ne dovodi se u pitanje uprkos preprekama u i Evropskoj uniji i u Srbiji, naglašava direktorka Vladine kancelarije za evrospke integracije Milica Delević.

"Evrointegracije strategijski su prioritet Srbije, uprkos tome što su okolnosti i u Srbiji i u Evropskoj uniji nepovoljne i to usled ekonomske krize. Pravac Srbije ka Evropskoj uniji nije stvar trenutka, već racionalni izbor prioriteta i pravca kojim Srbija želi da ide", kaže Delevićeva.

Tim stručnjaka Evropske komisije trebalo bi da do 25. maja obavesti članice Unije o tome da li je Srbija ispunila uslove za ukidanje viza.

BBC: Teškoće sa vizama za Srbiju

Prema diplomatskim izvorima na koje se poziva BBC, još postoje određene teškoće u vezi sa ukidanjem šengenskih viza za građane Srbije.

Diplomate koje su insistirale na anonimnosti kažu da je Evropska komisija u svom izveštaju zaključila da je Makedonija ispunila uslove za ukidanje viza za svoje građane i da bi za državljane Crne Gore takođe mogle da budu ukinute šengenske vize.

Što se tiče Srbije, u izveštaju Evropske komisije piše da i dalje ima "određenih teškoća", dok se za Bosni u Hercegovinu i Albaniju kaže da nisu ispunile uslove.

Iz evropskih diplomatskih izvora već neko vreme stižu nagoveštaji da u komisiji postoji izvestan stepen zabrinutosti zbog činjenice da će pravo na srpski pasoš imati kosovski Albanci, kao i građani Crne Gore i Republike Srpske koji su ostvarili pravo na dvojno državljanstvo.

U komisiji kažu da su im, pre nego što predlože ukidanje viza za državljane Srbije, potrebna dodatna tehnička pojašnjenja o načinu izdavanja i bezbednosti srpskih pasoša, prenosi BBC u programu na srpskom jeziku.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kompletiran izveštaj o viznom režimu za zapadni Balkan

Izvor: Poslovna žena, 19.Maj.2009

Evropska komisija je kompletirala izveštaje o napretku koji su Srbija i druge zemlje Zapadnog Balkana ostvarile u ispunjavanju uslova za ukidanje viznog režima.       Izveštaj o toj fazi ne sadrži predlog za ukidanje viza ni za jednu od balkanskih zemalja, već samo...

Nastavak na Poslovna žena...

Vizni režim za Zapadni Balkan

Izvor: RTS, 19.Maj.2009

Evropska komisija je kompletirala izveštaje o napretku koji su Srbija i druge zemlje Zapadnog Balkana ostvarile u ispunjavanju uslova za ukidanje viznog režima, saznaje RTS u Evropskoj komisiji u Briselu. Rezultati zemalja Zapadnog Balkana nejednaki. Srbija uz teškoće do ukidanja viza za EU...Češko...

Nastavak na RTS...

Evropska komisija radi na izveštaju o viznom režimu

Izvor: NaDlanu.com, 19.Maj.2009

BRISEL, 19. maja 2009. (Beta) - Evropska komisija je u utorak saopštila da će Savet ministara Evropske unije doneti odluku o tome za koje zemlje zapadnog Balkana mogu biti ukinute evropske vize, pošto se prethodno članice EU izjasne o izveštaju koji su o tome dobile od Komisije. ..

Nastavak na NaDlanu.com...

Ukinuti Srbiji vize do kraja godine

Izvor: Blic, 20.Maj.2009, 08:37

Italija duboko veruje da je neophodno izvesti do kraja plan o proširenju EU tako što bi se vrata Evrope otvorila Srbiji i drugim državama zapadnog Balkana, koje po istoriji i tradiciji čine sastavni deo Evrope i koje u Italiji imaju čvrstog i odlučnog prijatelja. Došao je trenutak da se učini...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.