Vizni režim za Zapadni Balkan

Izvor: RTS, 19.Maj.2009, 16:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vizni režim za Zapadni Balkan

Evropska komisija je kompletirala izveštaje o napretku koji su Srbija i druge zemlje Zapadnog Balkana ostvarile u ispunjavanju uslova za ukidanje viznog režima, saznaje RTS u Evropskoj komisiji u Briselu. Rezultati zemalja Zapadnog Balkana nejednaki. Srbija uz teškoće do ukidanja viza za EU.

Češko predsedništvo Evropske unije potvrdilo je da je dobilo izveštaje Evropske komisije o napretku zemalja Zapadnog Balkana ka liberalizaciji viznog režima.

Izveštaj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o toj fazi ne sadrži predlog za ukidanje viza ni za jednu od balkanskih zemalja, već samo precizno navodi u kojoj meri su ispunjeni tehnički uslovi navedeni u takozvanoj "mapi puta" za viznu liberalizaciju, saznaje Radio-televizija Srbije u Evropskoj komisiji u Briselu.

Konsultacije o izveštaju između zemalja članica i Evropske komisije trebalo bi da počnu sledeće nedelje.

Od njihovog trajanja i reakcija članica EU, zavisiće da li će Evropska komisija već u junu moći da predloži ukidanje viza za građane Srbije.

Zamenik šefa češke diplomatije, Jan Pojar rekao je da su u pitanju "stotine stranica izveštaja" i da će "biti potrebno vreme da se na temelju njih dođe do konačnih ocena i odluka".

Pojar je istakao da će o svakoj zemlji pojedinačno biti date konačne ocene, i naglasio da će na kraju sve zemlje regiona biti stavljene na "beli šengenski spisak".

U izveštajima Komisije ocenjuje se da je Makedonija ispunila sve uslove za ukidanje viza EU za njene građane.

Za Crnu Goru se kaže da je "moguće" da za državljane te zemlje budu ukinute evropske vize, dok je predočeno da "izvesne teškoće" i dalje stoje pred Srbijom da njeni građani mogu slobodno da putuju u "beli šengenski prostor" evropske dvadesetsedmorice.

Članice EU, tvrde evropski diplomatski izvori, bi želeli da odluka o ukidanju viza obuhvati istovremeno "više zemalja Zapadnog Balkana, a ne samo jednu od njih".

Albanija i Bosna i Hercegovina zasad nisu ispunile neke bitne uslove iz "mape puta" koja se odnosi na reforme, usvajanje zakona i druge nužne mere koje vode liberalizaciji režima viza EU.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.