Izvor: B92, 02.Feb.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O napretku u viznoj liberalizaciji

Beograd -- Kada Srbija ispuni sve uslove, Evropska komisija će primeneniti mere koje će voditi ka ukidanju viza, poručila je u Beogradu delegacija Brisela.

Šef sektora za spoljne odnose u Direktoratu Evropske komisije za pravosuđe, slobode i bezbednost u Briselu Luiđi Soreka, koji predvodi ekspertsku misiju komisije, koja boravi u poseti Srbiju, naglasio je da stavljanje ne belu šengen listu zavisi od napretka Srbije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u ispunjavanja preduslova za to.

Mi ocenjujemo sposobnost srpskih vlasti da ispune uslove za ukidanje viza, istakao je Soreka na konferenciji za novinare u sedištu Delegacije Evropske komisije u Beogradu.

Soreka je najavio da će Evropska komisija novi izveštaj o napretku Srbije u procesu vizne liberalizacije predstaviti u aprilu ili u maju, posle poseta ekspertskih misija Srbiji.

On je najavio da će članovi ekspertske misije, koju čine zvaničnici komisije i stručnjaci iz nekoliko zemalja članica, narednih dana razgovarati sa zvaničnicima i ekspertima ministarstava unutrašnjih poslova i pravde.

Prema njegovim rečima, misija će se fokusirati na pitanja koja se tiču pravosuđa, borbe protiv korupcije i pranja novca i zaštite podataka.

Soreka je najavio i da će članovi misije razgovarati i sa zamenikom premijera i ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem, potpredsednnikom Vlade Božidarom Đelićem i ministarkom pravde Snežanom Malovićem.

Soreka je rekao da će u narednih šest nedelja još dve misije posetiti Srbiju i analizirati bezbednost putnih isprava i pitanja migracija, azilanata i zaštite granice.

On je podsetio da je prvi preliminarni izveštaj o napretku Srbije predstavljen u novembru prošle godine u saradnji sa zemljama članica Evropske unije.

U tom izveštaju piše da je Srbija ostvarila napredak u procesu ukidanju viza.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić najavio je da će delegacija Evropske komisije i na terenu proveravati kako policija kontroliše granice i dokumenta.

"Posetiće jednu policijsku upravu kada je reč o izdavanju novih ličnih dokumenata. Posetiće jedan granični prelaz i beogradski aerodrom da se uvere kako funkcioniše kontrola i zaštita državne granice i naš novi sistem vezan za očitavanje biometrijskih podataka sa ličnih dokumenata”, najavio je Dačić.

"Mi smo obavili sve i zakonske i podzakonske pripreme za dalji hod Srbije ka EU, tako da očekujemo da će biti pozitivna ocena ove ekspertske misije”, kaže vicepremijer Srbije.

Jedan od neophodnih uslova da bi građani Srbije došli do "belog šengena", odnosno mogućnosti da u zemlje EU putuju bez viza, jesu biometrijski pasoši.

Zamena starih plavih za nove biometrijske pasoše, zbog sporosti i tehničkih problema, produžena je do kraja godine.

"Ima napretka u borbi protiv kriminala"

Policijski stručnjak i profesor Pravnog fakutleta Univerziteta Union Bogoljub Milosavljević ocenjuje da ima vidljivog napretka u borbi protiv organizvanog kriminala, dok će se kao veći probelm pokazati kontrola granica i provera dokumenata.

"Policija je zbilja u prethodne dve godine dosta slučajeva organizovanog kriminala obradila. Međutim, onda je došlo do zastoja u suđenjima i mislim da je tu malo problem u odvijanju saradnje između policije i tužilaštva i suda. Tužilaštvo i sud deluju kao uska grla u obračunu sa organizovanim kriminalom”, ocenjuje Milosavljević.

"Naravno, pitanje bezbednosti granice je važno pitanje i tu postoje određeni problemi, počev od administrativne granice sa Kosovom. A kada pogledamo ostale delove graničnog područja, treba imati u vidu da je policija relativno skoro preuzela granicu od vojske, da su ti tehnički kapaciteti za kontrolu granice još uvek relativno niski, da treba još uvek raditi na tom tehničkom opremanju graničnih prelaza”, objašnjava on.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ekspretska misija sagledava pređenost "Mape puta" ka EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Feb.2009, 18:37

BEOGRAD - Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da će prva ekspertska misija Evropske komisije koja sutra dolazi u Beograd, izvršiti sagledavanje realne situacije kada je reč o pređenosti "Mape puta" Srbije ka Evropskoj uniji, odnosno ka liberalizaciji...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

O liberalizaciji viza

Izvor: Kurir, 02.Feb.2009

BEOGRAD - Tročlana ekspertska delegacija Evropske komisije koja se bavi pitanjima liberalizacije viznog režima dolazi danas u radnu posetu Beogradu, rečeno je u Ministarstvu pravde Srbije. - Eksperti iz tri različite oblasti razgovaraće sa predstavnicima srpskog Ministarstva pravde i Ministarstva...

Nastavak na Kurir...

Dačić: Ispunjavamo uslove „mape puta" za belu šengensku listu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Feb.2009

BEOGRAD - Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je MUP učinio značajne korake napred u ispunjavanju uslova iz "mape puta" za stavljanje Srbije na belu šengensku listu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.