Misija Evropske komisije u Beogradu

Izvor: RTS, 02.Feb.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Misija Evropske komisije u Beogradu

Misija Evropske komisije u Beogradu razmatra spremnost Srbije za pristupanje Beloj šengenskoj listi. To je prva od četiri misije koje će u narednih nekoliko meseci posetiti našu zemlju. Dačić: Očekujemo pozitivne preporuke. Homen: Izveštaj u maju.

Misija Evropske komisije dolazi u Beograd da bi razmotrila spremnost Srbije za pristupanje Beloj šengenskoj listi. Sa članovima delegacije razgovaraće predstavnici Vlade i resornih ministarstava. Delegacija ostaje u Beogradu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << do 5. februara.

Ovo je prva od četiri misije koje će u narednih nekoliko meseci posetiti Srbiju. Misije će spremiti izveštaj za maj, kada će Evropska komisija prebaciti to pitanje na politički nivo zemalja članica Evropske unije.

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je, uoči dolaska te misije, da će ona sagledati realnu situaciju kada je reč o pređenosti "Mape puta" Srbije ka Evropskoj uniji, odnosno ka liberalizaciji viznog režima.

Dačić: Očekujemo pozitivne preporuke

"Postigli smo značajan napredak u ispunjavanju uslova za viznu liberalizaciju i očekujemo da bismo do kraja ove godine mogli da dobijemo pozitivne preporuke za stavljanje Srbije na belu šengensku listu", izjavio je Dačić u intervjuu agenciji Beta.

Dačić je rekao da će eksperti Evropske komisije ove nedelje sa predstavnicima MUP-a Srbije razgovarati o donošenju neophodnih zakona, strategija i akcionih planova, o kvalitetu graničnih prelaza, osposobljenosti policije za sprečavanje prekograničnog kriminala i ilegalnih migracija, trgovini ljudima i drugih važnim pitanjima iz "mape puta".

"Eksperti Evropske komisije će do 6. februara obići nekoliko policijskih stanica u vezi sa izdavanjem novih dokumenata i neke od graničnih prelaza, a razgovaraćemo i o daljim planovima koji Srbiju čekaju do kraja godine", rekao je Dačić.

Dačić je naveo da je do sada promenjeno više od 250.000 pasoša i više od 350.000 ličnih karata.

"MUP namerava da uvede jedinstveni informacioni sistem za kontrolu prelaska države granice i jedinstveni vizni informacioni sistem, a u saradnji sa OEBS-om i drugim međunarodnim organizacijama i institucijama godinama ulažemo u razvoj centara za obuku policije i reformu obrazovanja", kazao je Dačić.

Delegacije Evropske komisije razgovaraće u Ministarstvima unutrašnjih poslova i pravde o pitanjima borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i o saradnji u krivičnim stvarima.

Misija Evropske komisije naročito će se interesovati, ističe Dačić, za novu strategiju koja se priprema u oblasti borbe protiv organizovnog kriminala.

Homen: Izveštaj Evropske komisije u maju

"Izveštaj o ispunjenosti uslova za stavljanje Srbije na belu šengensku listu možemo da očekujemo u maju ove godine, pošto se okončaju sve planirane posete ekspertske delegacije Evropske komisije", izjavio je u u intervjuu Tanjugu državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen.

Na današnjem sastanku sa predstavnicina Evropske komisije je ustanovljen plan njihovih razgovora sa predstavnicima srpskih institucija, tokom petodnevne posete Beogradu, rekao je Homen.

Homen je istakao da će eksperti iz tri različite oblasti razgovarati sa predstavnicima nadležnih organa za bobru protiv korupcije i organizovanog kriminala, prekogranične saradnje na suzbijanju kriminala, izdavanja novih putnih isprava i o drugim pitanjima koja se tiču ispunjavanja uslova za liberalizaciju viznog režima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.