Nikad više pasoša ni manje putnika

Izvor: B92, 13.Mar.2011, 02:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikad više pasoša ni manje putnika

Beograd -- Srbija nikad nije imala više građana koji poseduju pasoše. Od jula 2008. do danas broj izdatih biometrijskih putnih isprava se približio cifri od tri miliona.

To je duplo više nego pre deset godina.

Ipak, od ukidanja viza za putovanje u zemlje Evropske unije, broj putnika i onih koji prelaze granicu povećao se samo za dva odsto!

Prema podacima Uprave granične policije MUP Srbije, prošle godine je državnu među prešlo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nešto više od 48 miliona putnika, tek dva odsto više nego 2009, kada je, 19. decembra, uveden bezvizni režim za našu zemlju.

Očigledno je, međutim, da opšta besparica utiče na putovanja. Prosečan građanin Srbije zarađuje mesečno 34.000 dinara, a sa tim novcem teško da može da uštedi za odmor u inostranstvu.

Najviše prelazaka zabeleženo je na graničnim prelazima Kelebija, Horgoš, Batrovci, Rača, kao i na beogradskom Aerodromu „Nikola Tesla".

U turističkim agencijama navode da i dalje putuje njihova „stalna klijentela", a da je novih putnika vrlo malo. Čak ni nedavno završeni Sajam turizma, sa brojnim popustima, nije promenio situaciju.

"Gužve na graničnim prelazima nema i u roku od 15 minuta završavaju se sve formalnosti", kažu u Upravi granične policije.

Na prelazima poslednjih dana, a tako će biti i ubuduće, pojačana je kontrola putnika zbog uočenih zloupotreba bezviznog režima. Cilj je sprečiti izlazak iz zemlje lažnih azilanata. Nije reč samo o domaćim građanima, već i o putnicima iz Makedonije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.