Izvor: B92, 19.Apr.2013, 21:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka: Ne uvode se vize za Srbiju

Berlin -- Državni ministar u ministarstvu inostranih poslova Nemačke Mihael Georg Link kaže da nema ni govora o ponovnom uvođenju viza za Srbiju i Makedoniiju.

''Ne može biti ni govora da Evropska unija ili njene pojedine zemlje-članice ponovo uvedu vize za Srbiju ili Makedoniju'', rekao je Link, saopštilo je večeras nemačko Ministarstvo inostranih poslova.

On je pojasnio da se u EU u ovom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << momentu, naprotiv, debatuje o jednoj generalnoj zaštitnoj klauzli u usko definisanim granicama, pri čemu je, kako se navodi, vladi u Berlinu uspelo da obezbedi jaku ulogu (evropske) komisije.

Link je naglasio da se samo na njen (komisije) predlog, u određenim nužnim situacijama, može vizna sloboda suspendovati na maksimalno šest meseci. Jedno takvo ograničenje vizne slobode bi, prema Linku, zapravo, najčešće pogodilo pogrešne.

''Mladi, firme i predstavnici civilnog društva posebno profitiraju od vizne slobode'', rekao je Link i upozorio sve učesnike da odustanu od pokušaja da se na izgled jednostavnim rešenjima suočavaju sa tom senzibilnom i kompleksnom temom.

Iz redova nemačke opozicione partije Zeleni je saveznoj vladi prebačena skandalozna vizna politika, zasnovana na ''leđima'' najslabijih, dok su na drugoj strani, šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele i ministar unutrašnjih poslova Hans-Peter Fridih, u suprotnosti sa kursom prema Balkanu, dali ''zeleno svetlo'' za olakšice pri viznom režimu sa Rusijom-kritikovala je poslanik partije Zeleni Marijaluize Bek, prenose nemački mediji.

''To je zajedno jedan skandal....'', prenose mediji izjavu poslanice Bek.

Ona je, povodom pozicije Nemačke za ograničenje slobode putovanja ljudima sa Balkana, rekla da se ne može čovek praviti da ne vidi da je u zimu bilo dolazaka iz balkanskih

zemallja, ali da su brojke, ipak, bile manje dramatične.

Ona je upozorila da će se tamo (na Balkanu) '' na i onako diskriminisane Rome prebaciti odgovornost za vizna ograničenja, prema motu-samo zato što zapad ne želi Rome, ne smemo ni mi, ne-Romi da putujemo'', prenose nemački mediji stav Bek.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Link: Bez ponovnog uvođenja viza za Srbiju

Izvor: RTS, 19.Apr.2013

Nema ni govora o mogućem uvođenju viza za Srbiju, rekao zvaničnik u nemačkom ministarstvu inostranih poslova Mihael Georg Link. Jedno takvo ograničenje vizne slobode bi zapravo najčešće pogodilo pogrešne, ističe Link. ..Državni ministar u federalnom ministarstvu inostranih poslova Nemačke...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.