Nastavnica koja je vodila đake u ulicu crvenih fenjera: Zakonski me ne mogu kazniti

Izvor: Radio 021, 13.Apr.2018, 19:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavnica koja je vodila đake u ulicu "crvenih fenjera": Zakonski me ne mogu kazniti

Nastavnica u beogradskoj Osnovnoj školi "Karađorđe" Vladanka Jakšić, koja je vodila đake u ulicu "crvenih fenjera" u Amsterdamu navodi za N1 da bi direktor škole hteo da pokrene discipliniski postupak protiv nje, jer mu je to naloženo, ali da "nema slova zakona po kojem može to da uradi".

Ona dodaje da je ceo slučaj "presedan", jer se slična putovanja organizuju oduvek i navodi da ne postoji nigde takva mera.

"Ovo je presedan. Vodim decu otkad su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << vize bile na snazi, niko nikada nije rekao da je to zabranjeno, ako u budućnosti bude zabranjeno, poštovaću takvu odluku, ali svuda i uvek je praksa da nastavnici vode decu", rekla je.

Kako je objasnila, to je olakšanje za roditelje jer mogu da pošalju jedno dete, na rate, na letovanje, zimovanje, ili u inostranstvo i priušte mu to. "To se radi jako dugo i svuda, da ne nabrajam", kazala je Jakšić.

Ona pretpostavlja da bi mogla da bude kažnjena novčano, tokom nekog perioda umanjenjem plate, i oduzimanjem starešinstva, a u slučaju da bude kažnjena neće preduzimati nikakve kontra mere i poštovaće odluku.

"Nemam potrebu da sečem ruku koja me hrani, ako me škola bude kaznila, ako je to krst koji treba da nosim ja ću ga nositi", rekla je.

Jakšić je dodala i da je kolege u školi podržavaju, i da joj je žao što se uprava škole našla u situaciji da treba da je kazni, a nema na osnovu čega, kao i što će ukoliko je ne kazne "oni biti krivi".

Nastavnici u beogradskoj Osnovnoj školi "Karađorđe" Vladanki Jakšić preti kazna jer je samostalno u organizaciji s roditeljima za jedan broj đaka organizovala putovanje u Amsterdamu i tom prilikom ih u jutarnjim satima provela kroz ulicu "crvenih fenjera". Ona je grupu osmaka i učenika gimnazija, odvela u obilazak Minhena, Beča i Amsterdama, u dogovoru sa roditeljima.

Ministar prosvete je u ponedeljak najavio da će zbog toga trpeti sankcije i najavljenu kaznu obrazložio pravilnikom o ekskurzijama.

Forum beogradskih gimnazija (FBG) ocenio je da je reakcija ministra prosvete Mladena Šarčevića povodom privatno organizovane ekskurzije nekoliko učenika beogradske Osnovne škole "Karađorđe" prenaglašena i pozvali ga nа poštovаnje zаkonskih procedurа. Da je reakcija ministra Šarčevića neprimerena odnosno licemerna, ukazao je i sociolog Ratko Božović.

Autor: N1, 021

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Nastavnica koja je vodila đake u ulicu "crvenih fenjera": Vodim decu oduvek, nikada nije bilo zabranjeno

Izvor: Radio 021, 13.Apr.2018

Nastavnica u beogradskoj Osnovnoj školi "Karađorđe" Vladanka Jakšić, koja je vodila đake u ulicu "crvenih fenjera" u Amsterdamu navodi za N1 da bi direktor škole hteo da pokrene discipliniski postupak protiv nje, jer mu je to naloženo, ali da "nema slova zakona po kojem može to da uradi"...Ona...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.