Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jun.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na kraljičin rođendan: Britanija za ukidanje viza

BEOGRAD - Britanski ambasador u Beogradu Stiven Vordsvort izjavio je da Velika Britanija, iako nije članica šengen zone, podržava preporuke Saveta ministara Evropske unije za ukidanje viza zemljama Zapadnog Balkana, koje za to budu ispunile uslove.

Na svečanom prijemu povodom obeležavanja rođendana kraljice Elizabete druge, Vorsdvort je izrazio nadu da će, iako treba još rešiti neka tehnička pitanja, do kraja godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svi uslovi iz mape puta biti ispunjeni.

"Mi nismo direktno uključeni u pregovore o liberalizaciji viza, ali svakako razumemo koliko je to važno za građane Srbije. Mnogi mladi ljudi nisu imali prilike da putuju, zato je važno da mogu", rekao je Vordsvort novinarima.

On je istakao da su veze Velike Britanije i Srbije u mnogim oblastima veoma bliske.

Prema njegovim rečima, ambasada Velike Britanije u Srbiji sarađuje sa mnogim agencijama i institucijama u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, razvoja, obrazovanja i naročito u oblasti biznisa.

Gosti značajni i brojni

Vordsvort je izrazio zadovoljstvo zbog velikog broja gostiju na proslavi kraljičinog rođendana, što je, kako je rekao, prilika i da se razmene mišljenja i planovi buduće saradnje.

U bašti rezidencije britanskog ambasadora okupile su se brojne zvanice iz javnog i političkog života Srbije, među njima članovi Vlade Srbije - potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić, ministar odbrane Dragan Šutanovac, ministarka pravde Snežana Malović, ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković, ministarka za telekomunikacije Jasna Matić, ministar za dijasporu Srđan Srećković i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović.

Prijemu su prisustvovali visoki zvaničnici Vojske Srbije, predstavnici biznisa, među kojima i Miroslav Mišković, predstavnici medija i novinarskih udruženja, nevladinih organizacija, ustanova kulture, međunarodnih organizacija, kao i diplomate drugih država.

Na "kraljhičin rođendan" došli su i poglavari verskih zajednica u Srbiji, među njima mitropolit crnogorko- primorski Amfilohije.

Svečanom prijemu su prisutvovali brojni stranački funkcioneri, kao i opozicioni lideri Tomislav Nikolić, Aleksandar Vučić, Čedomir Jovanović.

Centralna zvanična proslava rođendana britanske kraljice Elizabete Druge održana je 13. juna u Londonu, a već 83 godine kraljica svoj pravi rođendan proslavlja 21. aprila.

Međutim, početkom 20. veka usvojena je praksa od nekoliko prethodnih generacija da se "zvanični kraljičin rođendan" slavi prve ili druge subote juna i to je postala tradicija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vordsvort: Podrška Srbiji na putu ka EU

Izvor: RTS, 16.Jun.2009, 22:37

Britanija sa zadovoljstvom podržava, prati i pozdravlja svaki pozitivan korak koji Srbija pravi na putu ka Evropskoj uniji, rekao ambasador te zemlje u Beogradu Stiven Vordsvort. ..Ambasador Velike Britanije u Beogradu Stiven Vordsvort izjavio je da njegova zemlja sa zadovoljstvom podržava, prati i...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.