Na dnevnom redu parlamenta vize, a glavna tema KiM

Izvor: RTS, 04.Sep.2019, 12:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na dnevnom redu parlamenta vize, a glavna tema KiM

Rasprava o potvrđivanju više sporazuma o ukidanju viza za nosioce pasoša Surinama, Paragvaja, Dominikanske Republike i Mjanmara koja se vodila da u Skupšitni Srbije mahom se pretovorila o priču o Kosovu i Metohiji i to ko je zaslužan za rezultate da se smanji broj zemlja koje su povukle priznanje neezavisnosti, ali i da se promeni politika SAD prema pitanju Kosova. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Na sednici su poslanici SNS Dušica Stojković i poslanik Socijaldemoktaske partije Srbije Vladimir Marinković, koji je i potpredsednik skupštine, pozvali Srbe sa KiM, ali i one raseljene da 6. oktobra na izbore izađu jedinstveno i glasaju za Srpsku listu kako bi nastavili "izgradnju bolje izvesnije budućnosti za sve" u pokrajini.

Marinković je govorio i o tome da Srbija uspela da se izbori da 15 zemalja povuče priznanje nezavisnosti Kosova, i tome da bi "svi zajedno, ljudi iz parlamenta, i Ministarstva spoljnih poslova treablo da rade na promovisanju istine o KiM, na jačanju i agresivnijoj propagandi ka američkom narodu, Kongresu, Stejt departmentu", jer smo 90- ih godina, kako dodaje, izgubili propagandni rat.
Dodao je da je Vučić doprineo tome da najmoćnija sila na svetu uvažava naše nacionalne interese na KiM i želi da nas sasluša.
"Sada kada se situacija promenila, od dolaska Trampove administaracije stvar nije završena", rekao je Markinović i dodao da bi parlament trebalo da pozove našu brojnu dijasporu, ma gde živee, da podrži sve koji podržavaju legitimne interese Srbije.
Stojković je u nastavku sednice hvalila rad predsednika Srbije ali je zamerila koalicionom partneru, lideru JS Draganu Markoviću, što je zasluge za porast ugleda Srbije u svetu i povlačenje priznanja pripisao samo ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću.
"To što je 15 država povuklo odluku o priznavanju nezavisnosti KiM je pre svega zasluga jednog čoveka. Ne slažem se sa Markovićem, koji je rekao da je isključivo zasluga Dačića. To je zasluga jednog čoveka, predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je povratio međunarodni ugled i kredibilitet naše zemlje", rekla je Stojkovićeva. 
Marković joj je odgovorio da ga od "silnog uvežbavanja govora" nije čula i da je Vučića pomenuo više puta i rekao da predsednik ima najveću zaslugu a da mu u tome pomaže Ivica Dačić.
"Da ste slušali sigurno biste čuli da sam najmanje šest puta spomenuo Vučića. Ali isto tako ne može niko da mi oduzme pravo da spomenem Dačića koji radi u tandemu sa predsednikom Srbije", rekao je lider JS. 
Na sednici je ocenjeno da je to što je Dačić učinio mnogo teže od onoga što je trebalo da uradi prethodna vlast da bi sprecila brojne zemlje da priznaju nezavisnost Kosova.
Tokom rasprave o ukidanju viza za diplomatske, zvanične i službene pasoše Paragvaju, Mjanmaru i Dominikanskoj Republici, kao i ukidanju svih viza Surinamu, Dačić je odbacio kritike da Srbija ukidanjem viza "podmićuje" zemlje kako bi povukle priznanje Kosova i zapitao kakvo je to priznanje ako će ga neka država povući zbog ukidanja viza.
Dačić je naveo da državljani Srbije bez vize mogu da borave u 71 državi, navodeći da je srpski pasos na globalnom nivou 28. na svetu.
Kako je rekao, bezvizni režim postoji sa svim zemaljama EU osim Velike Britanije i Irske, ali i sa Rusijom, Kinom, Brazilom, Ukrajinom i drugim zemljama.
Odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova do danas je povuklo 15 zemalja, a jedna od njih je Surinam.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Završena rasprava u parlamentu! Raspravljano o vizama, a glavna tema Kosovo!

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Sep.2019

Dačić je naveo da državljani Srbije bez vize mogu da borave u 71 državi, navodeći da je srpski pasos na globalnom nivou 28. na svetu...Na sednici su poslanici SNS Dušica Stojković i poslanik Socijaldemoktaske partije Srbije Vladimir Marinković, koji je i potpredsednik skupštine, pozvali Srbe...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.