Koliko danas vredi srpski pasoš?

Izvor: B92, 17.Apr.2015, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko danas vredi srpski pasoš?

Američki i britanski pasoši najbolje su rangirani na svetu i omogućavaju ulazak u 147 zemalja bez viza, preneo je "Vašington post".

Prema podacima kompanije za finasijsko savetovanje Arton kapital, drugo mesto dele Francuska, Južna Koreja i Nemačka, s čijim se pasošima može slobodno ući u 145 zemalja, a slede Italija i Švedska.

Srpski pasoš zauzima 31. mesto i s njim se bez vize ulazi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u 104 zemlje.

Dvanaest mesta pre Srbije, na 19. poziciji je Hrvatska, poslednja pridružena članica EU, čiji državljani ulaze bez vize u 124 zemlje.

Bolje od Srbije u regionu su rangirane Bugarska i Rumunija, kojima je ulazak u EU omogućio 15. odnosno 17. poziciju, pa njihovi državljani slobodno odlaze u 131 odnosno u 128 zemalja.

Među zemljama iz regiona koje su gore rangirane od Srbije su Makedonija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora, koje zauzimaju 33., 38. i 35. mesto, a čijim državljanima je slobodan ulazak zagarantovan u 101, 94 odnosno u 98 zemalja.

Slovenački pasoš bolje se kotira od hrvatskog, pošto je 12. najpoželjniji na svetu, pa Slovenci bez vize odlaze u 135 zemalja.

Četvrtu pozciju po popularnosti pasoša dele Danska, Finska, Holandija, Japan, Luksemburg i Singapur, čiji državljani bez prethodne papirologije ulaze u 143 zemlje.

Viza je potrebna za ulazak u većinu zemlja, ali procedura za njeno dobijanje drastično se razlikuje za državljane različitih zemalja.

Za neke je dobijanje viza vrlo jednostavna formalnost.

Za državljane zemalja neatraktivnih pasoša dobijanje vize je, međutim, komplikovana procedura u okviru koje je između ostalog obavezno posedovanje pozivnog pisma, određene sume novca i plaćanje veoma visokih taksi.

Razvijene ekonomije država podrazumevaju i dobru reputaciju njihovih pasoša, pa je po tom kriterijumu Hongkong na 11. mestu, dok su Argentina i Izrael na 16. mestu.

Meksiko, Rusija i Kina su na 22, 35, odnosno 45. mestu po rangiranju pasoša.

Najnepoželjniji pasoši su mjanmarski, pasoši Južnog Sudana, palestinskih teritorija, Solomonovih Ostrva, države Sao Tome i Principe, koji su na poslednjem, 80. mestu, a čiji državljani bez viza ulaze u samo 20 zemalja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pasoš SAD i Britanije na 1. mestu

Izvor: Beta, 17.Apr.2015

BEOGRAD/VAŠINGTON, 17. aprila 2015. (Beta) - Američki i britanski pasoši najbolje su rangirani na svetu i omogućavaju ulazak u 147 zemalja bez viza, preneo je Vašington post...Prema podacima kompanije za finasijsko savetovanje Arton Capital, drugo mesto dele Francuska, Južna Koreja i Nemačka,...

Nastavak na Beta...

Pasoš BiH 38. "po popularnosti" u svijetu

Izvor: BanjalukaLive.com, 18.Apr.2015, 00:35

Prema podacima kompanije za finasijsko savjetovanje Arton Capital, drugo mjesto dijele Francuska, Južna Koreja i Njemačka, sa čijim se pasošima može slobodno ući u 145 zemalja, a slijede Italija i Švedska. Srpski pasoš zauzima 31. mjesto i sa njim se bez vize ulazi u 104 zemlje. Dvanaest mjesta...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.