Ko zloupotrebljava bezvizni režim sa Srbijom? (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Okt.2022, 15:33

Ko zloupotrebljava bezvizni režim sa Srbijom? (AUDIO)

Od početka godine u Srbiju je Balkanskom rutom ušlo više od 70 hiljada ljudi, većinom iz Sirije i Avganistana i oni uglavnom nastavljaju put ka Evropskoj uniji, najviše u Austriju i Nemačku. U te zemlje odlaze i građani Indije, Tunisa i Burundije, zemalja koje sa Srbijom imaju bezvizni režim. Nakon dolaska u Srbiju broj onih koji ilegalno pokušavaju da uđu u zapadne zemlje je sve veći. Zbog toga administracija u Briselu traži od Srbije da uskladi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << viznu politiku sa Evropskom unijom. U suprotnom, ne isključuju mogućnost da našoj zemlji suspenduju bezvizni režim sa Evropskom unijom.

Srbija nema uticaja na migracije Balkanskom rutom, koja je ponovo dominantna za ulazak migranata u Evropu, ali može da utiče na one koji zloupotrebljavaju bezvizni režim sa našom zemljom, kaže za Radio Novi Sad Radoš Đurović iz Centra za zaštitu i pomoć tražilaca azila. Ukidanje viza tim zemljama jedino je rešenje koje bi smanjilo pritisak, pre svega na Austriju i Nemačku, koje zbog rata imaju sve više izbeglica iz Ukrajine, objašnjava naš sagovornik.

Prema podacima Centra za zaštitu i pomoć tražilaca azila u Srbiji je trenutno oko deset hiljada migranata, a dnevno ih uđe oko 300 novih, dok ih skoro isto toliko napusti zemlju u pravcu Bosne i Mađarske. Najava da će naša zemlja u saradnji sa Austrijom i Mađarskom ojačati svoje južne granice samo će rasteretiti Mađarsku, ali će stvoriti dodatne probleme našoj zemlji koja nije članica Evropske unije i koja ne može sama da zaustavi migracije, kad to, kako primećuje Đurović, već nisu uspele da reše Grčka, Bugarska ni Turska, u kojoj se nalazi više od četiri miliona izbeglica iz Sirije i Avganistana.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.