Kipar i Rusija saglasni ne samo o situaciji u Siriji

Izvor: Vostok.rs, 26.Jul.2012, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kipar i Rusija saglasni ne samo o situaciji u Siriji

26.07.2012. -

Situacija u Sriji i mogućnost ukidanja viza između Rusije i EU u centru su pažnje na pregovorima ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova i njegovog kolege, kiparskog ministra inostranih poslova Erata Kozakua Markulija.

Strašnim stavom nazvao je ruski ministar inostranih poslova Seregej Lavrov odbijanje zemalja Zapada da osude teroristički akt u Siriji 18. jula. Po njegovim >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << rečima, Rusija ne shvata takav prilaz i smatra to direktnim opravdavanjem terorizma. Stav Rusije i Kipra po pitanju regulisanja sirijske krize se podudaraju. Moskva i Nikozija su privržene traženju mirnih puteva za izlazak iz krize, izjavio je Sergej Lavrov. Pri tome on nije propustio da izjavi da Rusija ne podržava stav EU o uvođenju jednoctranih sankcija protiv Damaska. Primedba je tim pre važna pošto Kipar od jula predsedava EU.

- Kipar je član EU, tamo važe svoja pravila, ona se primenjuju prilikom usvajanja odluka. Mi se prema njima odnosimo sa poštovanjem. Ali govoreći o sakncijama protiv Sirije, uključujući usvojen ovih dana već 17. paket, mi smo protiv. Bio je izabran jednostrani put i smatramo da to protivreči odlukama SB, koje su se donosile o Siriji, i to direktno protivreči onim dogovorima koji su bili usaglašeni od strane takozane akcione grupe u Ženevi.

Poslednje izjave predstavnika SAD o terorističkom aktu u Damasku 19. jula mogu se nazvati otvorenim opravdanjem terorizma, uveren je minsitar. To je strašan stav.

SAD podržavaju to što je opozicija zauzela pojedine oblasti Sirije. Ali sada stiže informacija da je poslednje napade na prelazima na tursko-sirijskoj granici izvršila ne Sirijska slobodna armija, već grupacije povezane sa Al-Kaidom, izjavo je ministar. Ako se informacija potvrdi, hteli bismo da saznamo šta konkretno postiže Zapad u Siriji, rezimirao je šef ruske diplomatije.

Erato Kozaku Markuli je sa svoje strane izjavila da se ne sme dopustiti proširenje sirijskog konflikta na čitav region. Posledice eskalacije, između ostalog na račun spoljne intervencije, po njenim rečima, biće eksplozivne. Sirija je najbliži sused Kipra, zato je Nikozija vrlo zabrinuta za razvoj događaja, tim pre u kontekstu izbegličkog pitanja. Gospođa Markuli je podsetila da je Kipar već imao prilike da se suoči sa tim problemom 70-ih godina, kada je republika primila hiljade izbeglica iz Libana. Da istaknemo da je bukvalno juče ministar izjavila da će Kipar pomoći da se osigura u slučaju potrebe evakuacija građana EU iz Sirije. Republika takođe može da primi ograničeni broj sirijskih izbeglica. Ipak šta će činiti Nikozija u slučaju njihovog nekontrolisanog priliva, ministar nije htela da govori. Pri tome već danas Turska je izjavila da zatvara granice sa Sirijom. Ankara je izjavila da se to neće odraziti na izbeglice, mada situaciju koaj je nastala u pograničnim kampovima pravobranioci već nazivaju kritičnom.

Pored sirijste tematike, ministri su razmotrili u Moskvi aspekte bilateralne saradnje, između ostalog linijom EU. Lavrov i Markuli su uvernili da pitanje o bezviznom režimu između Rusije i EU zahteva skorije rešavanje. Sergej Lavrov pri tome je podvukao da za ukidanjeviza Moskvi i Briselu će biti potrebno ne više od godinu i po dana.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA    
Pogledaj vesti o: Vize

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.