Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Jun.2019, 12:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina pozvala studente da procene rizik pre odlaska u SAD na studije

Kina je danas pozvala studente da pojačaju procenu rizika pre nego što odluče da studiraju u SAD, reagujući na nedavno uvedene restrikcije i odbijanja viza kineskim državljanima.

Kinesko Ministarstvo obrazovanja u saopštenju je pozvalo studente da budu svesni potrebe preduzimanja dodatnih mera predostrožnosti i da sprovedu sve odgovarajuće pripreme.

Poziv je objavljen u kontekstu trgovinskog rata između Pekinga i Vašingtona i sve većeg otpora u SAD prema >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ulasku kineskih studenata i istraživača.

Republikanci su sredinom maja podneli Kongresu predlog zakona kojim se zabranjuje svakom povezanom sa kineskom vojskom da u SAD dobije studentsku vizu ili vizu za istraživača, što je izazvalo kritike kineske strane.

Kinesko ministarstvo je navelo razne teškoće kao produžetak vremena obrade zahteva za vize, smanjenje vremena trajanja vize, povećanu stopu odbijenih zahteva.

"To pogađa Kineze koji studiraju u SAD kao i one koji su tamo uspešno završili studije", navodi se u saopštenju objavljenom na vebsajtu kineskog ministarstva.

Njujork tajms je javio u aprilu da su američke vlasti počele da odbijaju pristup određenim Kinezima osumnjičenim da imaju veze sa obaveštajnom službom svoje zemlje.

Oko 360.000 kineskih studenata trenutno se nalazi u SAD, prema statistici koju je u martu prenela kineska agencija Sinhua.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Kina upozorila studente da procene rizik pre nego što odu na studije u SAD

Izvor: B92, 03.Jun.2019

Peking -- Kina je pozvala studente da pojačaju procenu rizika pre nego što odu da studiraju u SAD usled zabrinutosti zbog nedavnog odbijanja viza kineskim državljanima...Oni su upozorili studente da budu svesni potrebe preduzimanja dodatnih mera predostrožnosti i da sprovedu sve odgovarajuće pripreme....

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.