Homen: Situacija oko uvođena viza ozbiljna

Izvor: S media, 16.Maj.2011, 09:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Homen: Situacija oko uvođena viza ozbiljna

Evropska unija nema mehanizam za ponovo uvođenje viza. Zbog lažnih azilanata situacija ozbiljna, zaključio je državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen.

Državni sekretar Ministarstva pravde i koordinator vlade za odnose sa javnošću Slobodan Homen izjavio je da je situacija oko uvođenja viza Srbiji zbog lažnih azilanata ozbiljna, ali da to ne znači da će se desiti u skorijem roku.

"Situacija jeste ozbiljna, ali to ne znači >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da nam predstoji uvođenje viza u nekom skorijem periodu", rekao je Homen sinć u "Utisku nedelje" na B92 i dodao da za to postoji mogućnost, ukoliko Srbija ne preduzme sve što može da se smanji broj lažnih azilanata.

Ukazujući da je pitanje uvođenja viza jedno od najozbiljnijih i najtežih stvari sa kojima neko može da se bavi, on je istakao da Vlada Srbije mora da bude odgovorna i da razmatra sve potencijalne probleme.

"Evropska unija u ovom trenutku uopšte nema mehanizam da bi nekom ponovo uvela vize, odnosno da na taj način suspenduje ceo proces, ali će vrlo brzo otvoriti pitanje uvođenje mehanizma", rekao je Homen.

Prema njegovim rečima, problem sa lažnim azilantima Srbija ne može sama da reši, već je neophodna saradnja sa zemljama šengena.

"Treba da pokažemo da smo zaista spremni da sarađujemo i da smo bolji od drugih u regionu", rekao je Homen i dodao da će vlada uraditi sve, kao i da veruje da Srbija neće doći do ponovnog uvođenja viza.

Dačić: Kontrola lažnih azilanata dala rezultate

Dačić: Posebna evidencija ilegalnih emigranata

Delević: Targetirati samo one koji zloupotrebljavaju režim

On je najavio i da će vlada doneti uredbu kojom će po prvi put biti regulisano i jasno precizirano kada policajac može da vrati sa granice građane, a da ne dođe do zloupotrebe.

Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević ukazala je da je rešavanje problema lažnih azilanata obostrani interes.

"Za nas je sada ovo izazov kako da zaštitimo nešto što smo stekli kroz proces evropske integracije", rekla je Delević i dodala da Srbija može da izgubi slobodu kretanja bez viza, a EU sredstva.

(Tanjug)
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.