Fon Kramon na Kosovu: Pritužbe Srba da su diskriminisani, vizna liberalizacija za sve građane

Izvor: VOA, 15.Jan.2024, 16:56

Fon Kramon na Kosovu: Pritužbe Srba da su diskriminisani, vizna liberalizacija za sve građane

Priština — Izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon izjavila je da je u razgovoru sa predstavnicima Srba čula da se oni osećaju kao građani drugog reda. “Ovo treba ozbiljno da se uzme u obzir. U Gračanici sam se srela sa lokalnim srpskim predstavnicima i episkopom Srpske pravoslavne crkve i on je dao nekoliko primera diskriminacije. Rečeno je da se vrši stalni pritisak na Srbe kroz optužbe za ratne zločine i da se stvara pritisak da napuste Kosovo. To je ono što su oni nama izneli. Rečeno nam je i da Ahtisarijev plan treba da bude model koji se i dalje poštuje", izjavila je Fon Kramon koja se tokom poslednja četiri dana sastala sa predstavnicima vlasti, opozicije, civilnog društva i eparhije raško prizrenske.   Ukazala je i na sudski proces koji se vodi protiv Dragiše Milenkovića iz Kišnice, koji je optužen za ratni zločin nad albanskim civilima, dok je radio u zatvoru u Lipljanu. “Čuli smo da u slučaju Dragiše Milenkovića nema dovoljno svedoka i da se ova osoba drži u pritvoru bez prave procedure. Ono što sam čula je da je ovo kritičan slučaj, jer ako ste živeli 23 godine nakon rata i odjednom bez puno svedoka se desi ovo, čula sam da postoji jedan svedok koji okrivljuje nekog i da se neko drži u pritvoru zbog toga, to ne liči na vladavinu prava", rekla je izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo. Viola fon Kramon je građanima Kosova čestitala na viznoj liberalizaciji istakavši da je imala utisak da su bili diskriminisani u ovom pogledu. „Znate da smo se uporno borili za to. Nekad sam sumnjala da nećemo uspeti. Svi smo mislili da je to diskriminacija, jer druge zemlje u regionu mogu slobodno da putuju osim jedne. Što se tiče toga čestitam svima onima koji su doprineli ovom zajedničkom poduhvatu“, poručila je ona. Govoreći o građanima koji poseduju pasoše koje izdaje Beograd preko Koordinacione uprave za koje ne važi bezvizni režim, Viola fon Kramon je rekla da je Komisija (Evropska Komisija) odlučila da ih ne diskriminiše. "Oni koji nisu izvadili pasoše Kosova iz nekih razloga, Komisija je odlučila da ih ne diskriminiše, i nakon procedura trebalo bi da bude omogućenog slobodno putovanje. Svim građanima Kosova treba omogućiti da uživaju u viznoj liberalizaciji, videla sam da ima dosta zahteva za pasošima", rekla je Fon Kramon Upitana da li su kosovske vlasti mogli više da učine u otkrivanju počinilaca ubistva Olivera Ivanovića pre šest godina, Fon Kramon je navela da nije previše upoznata, ali da veruje da će pravda uraditi svoje. Takođe očekuje transparentan sudski proces i izrazila nadu da ne postoji politička agenda zbog kašnjenja u sudskom procesu koji se vodi na Kosovu.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Fon Kramon: Ozbiljno shvatiti tvrdnje Srba o diskriminaciji na Kosovu

Izvor: VOA, 15.Jan.2024

Izvestiteljka Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon izjavila je da je u razgovoru sa predstavnicima Srba čula da se oni osećaju kao građani drugog reda.

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.