Evropa predložila ukidanje viza Srbiji

Izvor: Politika, Tanjug, 15.Jul.2009, 00:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropa predložila ukidanje viza Srbiji

Od našeg stalnog dopisnika

Brisel, 14. jula – Evropska komisija donela je danas u Strazburu predlog (amandman na Pravilnik 539/2001) da tri balkanske zemlje, među kojima je i Srbija, budu stavljene na takozvanu belu šengensku listu, odnosno da za njihove građane budu ukinute vize za putovanja u države Šengenske unije, saznaje „Politika” iz izvora dopisništva VAC-a u Briselu. Predlog će sutra biti zvanično saopšten u sedištu EK u Briselu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << a zatim upućen na odlučivanje u Savet EU i Evropski parlament. Kao što je EK navela u svom majskom Izveštaju o napretku balkanskih zemalja u ispunjavanju kriterijuma iz „mape puta” za viznu liberalizaciju, i što su zvaničnici EU više puta ponovili, jedino je Makedonija ispunila sve tražene uslove, dok je pred Srbijom, kao i Crnom Gorom, još poslova koje treba obaviti do konačne odluke o ukidanju viza.

Od Beograda EU očekuje da pre stupanja na „belu listu” poboljša kontrolu granice sa Kosovom pod Rezolucijom 1244 i saradnju sa Euleksom i kosovskom policijom. Da osigura sveobuhvatnu proceduru izdavanja novih biometrijskih pasoša licima sa prebivalištem na Kosovu, kao i da efikasno primeni zakone o strancima i o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Takođe, Srbija treba da usvoji adekvatnu strategiju o migracionoj politici i obezbedi odgovarajuće finansijske i ljudske resurse za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

S obzirom na to da je ukidanje viznog režima za EU pre svega bezbednosno pitanje, EK će predložiti da Kosovo pod Rezolucijom 1244 bude stavljeno na negativnu listu – Aneks jedan, jer s Kosovom nije bilo dijaloga o viznoj liberalizaciji, navodi EK. Komisija naglašava da odluka o stavljanju Kosova na „crnu listu” ne prejudicira trenutni status Kosova pod Rezolucijom 1244. U obrazloženju ove odluke EK navodi da iz bezbednosnih razloga koji se posebno odnose na potencijalne ilegalne emigracije lica sa prebivalištem na Kosovu, vlasnici srpskih pasoša izdatih u Koordinacionom centru treba da budu izuzeti iz vizne liberalizacije koja će važiti za Srbiju, jer Beograd od 1999. godine nije u mogućnosti da proverava lične podatke osoba sa Kosova. Koordinacioni centar u Beogradu i dalje će biti nadležan za izdavanje pasoša osobama sa Kosova, ali će njima za putovanje u EU biti potrebne šengenske vize.

Komisija takođe podvlači da će putovanje bez viza u države EU važiti samo za građane Makedonije, Srbije i Crne Gore koji poseduju nove biometrijske putne isprave.

Prema planu EK, odluka o viznoj liberalizaciji trebalo bi da stupi na snagu 1. januara iduće godine, što podrazumeva da je prethodno izglasaju Savet EU i EP. Parlament ima rok od tri meseca da odgovori na predlog, pa se njihova odluka može očekivati u oktobru, dok bi odluka Saveta EU mogla uslediti u novembru, kako je nedavno najavljeno u švedskom predsedništvu EU koje je nadležno za dnevni red zasedanja saveta do kraja ove godine.

Evropska komisija pratiće ispunjavanje preostalih kriterijuma za viznu liberalizaciju Srbije i Crne Gore i o tome blagovremeno obaveštavati nadležne institucije EU, koje će doneti konačnu odluku da li će obe države dobiti ukidanje viza kada i Makedonija. Po svemu sudeći hoće, jer je EU više puta naglasila da nije dobro da samo jednoj od zemalja budu ukinute vize, već je poželjno da ova odluka obuhvati čitav region. Ipak, Albanija i Bosna i Hercegovina, koje su takođe vodile dijalog sa EU o viznoj liberalizaciji, nisu zadovoljile kriterijume iz „mape puta”, pa će EK iduće godine ponovo razmatrati mogućnosti za ukidanje viza ovim državama.

Iako su pred Bosnom i Hercegovinom i Albanijom bili podjednaki uslovi iz „mape puta”, kao i za ostale balkanske zemlje, odluka EK da ih izostavi iz današnjeg predloga (zbog neispunjavanja uslova) izazvala je danas negodovanje Zelenih u EP koji zaseda u Strazburu, kao i nekih političkih pokreta u EU. Prema njihovim tvrdnjama predlog EK ponovo deli Balkan i kažnjava države u kojima žive muslimani.

-------------------------------------------------------------------------------

Kolegijum EK predložio ukidanje viza Srbiji

Strazbur – Kolegijum Evropske komisije juče je jednoglasno prihvatio predlog nadležnog komesara za pravosuđe i unutrašnje poslove Žaka Baroa o viznoj liberalizaciji za Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru od iduće godine, potvrđeno je Tanjugu u diplomatskim krugovima. Taj predlog će danas zvanično saopštiti na zajedničkoj konferenciji za novinare u Briselu evropski komesar za proširenje Oli Ren i potpredsednik komisije Žak Baro.

Vladimir Jokanović

[objavljeno: 15/07/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.