EU: Srbija, načelno, na dobrom putu

Izvor: B92, 29.Apr.2011, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU: Srbija, načelno, na dobrom putu

Beograd -- Preliminarni izveštaji evropskih stručnjaka su načelno pozitivni, ali će Srbija morati da nastavi da se efikasnije bori s problemom lažnih azilanata.

Ekspertska misija za monitoring vizne liberalizacije završila je posetu Srbiji. Zaključak je da se Beograd pridržava kriterijuma iz takozvane mape puta za ukidanje viza.

Evropski ekperti proverili su, tokom misije u Beogradu, iste oblasti koje su bile presudne za odluku EU da ukine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vize za građane Srbije.

Pre svih, analizirana je uspešnost kontrole granica, bezbednost u izdavanju pasoša i efikasnost borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije u sferi migracija. evropskoj misiji su predočene mere za suzbijanje lažnih zahteva za azil u zemljama EU.

Zbog povećanog broja lažnih azilanata neke članice EU, pre svih Francuska i Holandija predložile su da se odluci o ukidanju viza za zemlje zapadnog Bakana doda klauzula kojom bi bila omogućeno ukidanje bezviznog režima ako dođe do zloupotreba. EU će se o tom predlogu izjašnjavati na ministarskom sastanku u junu

Evropski zvaničnici zatražili su od nadležnih u Srbiji da efikasnije primenjuju usvojene zakone koji regulišu kontrolu granica i migracije, kao i da nastave sa primenom evropskih standarda u toj oblasti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Preliminarni izveštaji eksperata EU pozitivni

Izvor: SrbijaNet.rs, 29.Apr.2011

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da je, povodom monitoringa vizne liberalizacije, u Srbiji od 26. do 29. aprila boravila eksperska misija EU i da su preliminarni izveštaji načelno pozitivni za sve oblasti koje su razmatrane uz primedbu da je potrebno ubrzati sprovođenje do

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Srbija poštuje bezvizni režim

Izvor: RTS, 29.Apr.2011

Preliminarni izveštaji stručnjaka Evropske unije koji su pratili proces vizne liberalizacije pokazuju da Srbija poštuje kriterijume važne za održavanje bezviznog režima sa Unijom, saopštio MUP. ..Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je da preliminarni izveštaji stručnjaka Evropske...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.