EU NE UVODI VIZE SRBIJI

Izvor: Kurir, 23.Maj.2011, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EU NE UVODI VIZE SRBIJI

BRISEL- Evropska komisija predlaže uvođenje mehanizam za brzo privremeno vraćanje viza pojedinim zemljama "u vanrednim prilikama", ali to ne znači vraćanje viza Srbiji.

To je agenciji Beta potvrdio Martin Grabjec, portparol u Evropskoj komisiji, koji je naglasio da su "netačni pojedini napisi s tim u vezi u nekim medijima".

Evropska komisija bi u utorak trebalo da predložiti uvođenje mehanizama koji će u izuzetnim prilikama omogućiti Briselu da reaguje privremenim >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << vraćanjem viznog režima zbog velikog broja lažnih azilanata.

Prema rečima portparola Grabjeca u pitanju je samo dopuna postojeće regulative o režimu EU bez viza za sve zemlje u svetu.

"To ni na koji način ne znači da će biti odmah ponovo uspostavljena obaveza posedovanja viza za gradjane Srbije koji putuju u EU, već mogućnost daleko bržeg vraćanja viza pojedinim zemljama u izuzetnim situacijama", predočio je predstavnik za štampu komesarke EK za unutrašnje poslove Sesilije Malmstrem.

Savet ministara EU 9. i 10. juna u Luksemburgu treba da usvoji predlog EK, koji je komesarka Malmstrem već obrazložila ministrima unutrašnjih poslova evropske dvadesetsedmorice 12. maja.

Ona je tada naglasila da bi hitnim postupkom, za razliku od sadašnje duge procedure, vize bile vraćene nekoj zemlji "u slučaju da režim bez viza izazove neregularnu imigraciju velikih razmera, ili da bude zloupotreba, odnosno da dovede opasnost bezbednost" Evropske unije.

Malmstrem je, na zasedanja Saveta ministara EU 12. maja izjavila da bi ponovo uvodjenje granica unutar šengenske zone usledilo samo dogovorom svih članica Unije i to u krajnjim situacijama".
Pogledaj vesti o: Vize

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.