Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Maj.2016, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EK preporučila viznu liberalizaciju za Kosovo i Tursku

Evropska komisija je zavnično preporučila da  Kosovo i Turska dobiju viznu liberalizaciju za područje “Šengen zone”.

Kosovo treba da ispuni dva zahjeva takođe su saopštili potpredsjednik EK Frans Timmermans i komesar za migracije Dmitris Avramopulos.

Kosovo u parlamentu treba da ratifikuje sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, kao i da pokaže rezulatate u borbi protiv organiovanog kriminala i korupcije.

Bezvizni režim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << takođe je uslovljen i za Tursku, a on je dio sporazuma koji su postigli zvanični Brisel  i Ankara, a u okviru kojeg je Turska pristala da primi natrag migrante koji su prešli Egejsko more i dospjeli u Grčku.

Turska i dalje mora da ispuni kriterije Evropske unije za bezvizni režim, a odluku o uslovnom ukidanju viza moraju da odobre Evropski parlament i države članice Evropske unije.

Veliki broj migranata i izbjeglica stiže u Evropu iz Turske, kao i iz sjeverne Afrike, što je izazvalo političku krizu između članica Evropske unije.
Pogledaj vesti o: Vize,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

Timermans: Turska može da ispuni preostale uslove

Izvor: Beta Video, 04.Maj.2016

BRISEL - Evropska komisija ocenila je da je Turska načinala ”impresivan napredak” u ispunjavanju kriterijuma neophodnih za viznu liberalizaciju i preporučila Evropskom parlamentu i Savetu EU njihovo usvajanje ukoliko Turska ispuni i preostale uslove. Potpredsednik komisije Frans Timermans ocenio...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.