Izvor: Blic, Tanjug, 21.Maj.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Izveštaj povoljan, ali ne daje preporuke za ukidanje viza

Potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije Božidar Đelić izjavio je danas da je izveštaj Evropske komisije o viznoj liberalizaciji zemalja zapadnog Balkana povoljan po Srbiju, ali da ne daje nikakve preporuke za ukidanje viza, već pokazuje ispunjenost kriterijum iz mape puta.



"Vlada Srbije čini sve da vize za srpske građane što pre budu ukinute, ali sa rokovima ne treba licitirati, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << treba imati nužnu dozu strpljenja", rekao je Đelić novinarima u parlamentu.

On je objasnio da su po pitanju vizne liberalizacije u toku konsultacije vezane za izveštaj Evropske komisije i država šengen zona, posle čega će Komisija Srbiji predočiti šta, eventulano, treba uraditi na jačanju srpskog izveštaja. Prema njegovim rečima, najranija moguća odluka o stavljanju Srbije na belu šengen listu mogla bi uslediti tokom švedskog predsedvanja EU, koje će biti u drugoj polovini ove godine.

Đelić je objasnio da će se pasoši građanima Srbije sa Kosova i Metohije, što je postavaljano kao sporno pitanje, izdavati po specifičnoj proceduri, kako ne bi došlo do toga da biometrijski pasoš ode u pogrešne ruke.

Srbija će poštovati svoj Ustav i izdavati pasoše građanima koji imaju prebivalište na Kosovu, rekao je Đelić, ukazavši da se pri tome mora voditi računa o relanosti da na teritoriji pokrajine deset godina unazad nema pripadnika srpske policije. On je napomenuo da su parlament i vlada uspeli da pripreme i izglasaju sve zakone, podzakonske akte i strategije, koje su neophodne za viznu liberalizaciju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.