Dačić: Bez viza od 19. decembra

Izvor: B92, Tanjug, 10.Nov.2009, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Bez viza od 19. decembra

Beograd -- Odluka o ukidanju viza Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji biće doneta 30. novembra ili 1. decembra, a stupila bi na snagu 19. decembra, kaže Ivica Dačić.

"Na današnjem zajedničkom sastanku Komiteta, odnosno radnog tela Saveta EU za zapadni Balkan, razmotren je napredak Srbije u oblastima za koje je bilo potrebno dodatno angažovanje radi potpunog ispunjavanja kriterijuma iz 'mape puta' za viznu liberalizaciju, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na osnovu izveštaja ekspertske misije EU, koja je nedavno boravila u Srbiji", rekao je Dačić Tanjugu.

Prema njegovim rečima, na sastanku u Briselu konstatovano je da je postignut napredak u sve četiri oblasti koje su ključne za viznu liberalizaciju i zajednički je zaključak da više nema otvorenih pitanja kada je reč o viznoj liberalizaciji za građane Srbije.

On je objasnio da nakon ovog sastanka predstoji usvajanje predloga odluke u Evropskom parlamentu, a ubrzo zatim, sastanak stalnih predstavnika zemalja članica EU u Briselu na nivou ambasadora.

"Konačna odluka bi trebala da bude doneta 30. novembra ili 1. decembra na sednici Saveta, koji čine ministri unutrašnih poslova i pravde svih zemalja članica EU. Tada će biti doneta odluka o potpunoj viznoj liberalizaciji za Sribju, Crnu Goru i Makedoniju", rekao je ministar.

On je dodao da je posle današnjeg sastanka izvesno da će odluka o viznoj liberalizaciji za građane Srbije stupiti na snagu 19. decembra.

Buzek: Vizna liberalizacija na dnevnom redu

Predsednik evropskog parlamenta Jerži Buzek je izjavio da će staviti na dnevni red Parlamenta izveštaj o viznoj libaralizaciji za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije koji će poslanici, kako se očekuje, prihvatiti ogromnom većinom glasova.

"Na ovome ne bi trebalo stati. Balkanske zemlje sada stoje u redu za članstvo u EU. Možemo dakle slobodno da kažemo da je ideja evropskih integracija pobedila u ovom delu Evrope. Mislim da je ovo takođe veliki trijumf ideje Evropske unije", izjavio je Buzek u intervjuu "Večernjim novostima".

Odgovarajući na pitanje kada bi Srbija mogla da postane član EU i da ima svoje poslanike u Evropskom parlamentu, Buzek je izjavio da je teško odgovoriti na to pitanje, a da je njegova zemlja, Poljska, čekala petnaestak godina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.