Češka će pomoći Srbiji za dobijanje statusa i ukidanje viza

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Nov.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češka će pomoći Srbiji za dobijanje statusa i ukidanje viza

PRAG - Češka će se kao predsedavajuća EU od januara naredne godine posvetiti tome da Srbija, pored dobijanja statusa kandidata za EU, ispuni i sve uslove da njenim građanima budu ukinute vize za zemlje Unije, rekla je ambasadorka Češke u Beogradu Hana Hubačkova.

"Srbija je u stanju da naredne godine postane kandidat za EU", rekla je Hubačkova češkoj agenciji ČTK, ali je upozorila da sve zavisi od toga >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kako će svoje dosadašnje proevropske napore nastaviti srpska vlada.

"Moram da naglasim da je sadašnja srpska vlada veoma proevropska i da čini niz konkretnih koraka", kazala je Hubačkova.

Češka ambasadorka upozorila je da pristupni proces nije jednokratni korak i da će sve trajati duže vreme.

Hana Hubačkova navela je i da Češka planira da se u toku svog polugodišnjeg predsedavanja EU usredsredi na to da Srbija ispuni sve uslove kako bi njenim građanima mogle da budu ukinute vize za putovanja u zemlje Unije.

Češka novinska agencija navela je da su upravo vize i komplikacije sa putovanjima u članice EU bile jedna od čestih tema razgovora izveštača ČTK sa običnim ljudima u Srbiji.

ČTK podseća takođe da je jedan od ključnih zvaničnika u predstojećem predsedavanju Češke, vicepremijer za evropska pitanja Aleksandar Vondra upozorio još ranije da je u interesu Češke da Srbija bude okrenuta Zapadu a ne Kremlju.

Češka je uz podršku moćnih u EU stavila sebi kao prioritet predsedavanja da napravi pomak i primetno ubrza integraciju zemalja zapadnog Balkana u Uniju.

U Češkoj postoji konsenzus vladajuće koalicije i opozicije da je bezbedno i čvrsto usidren Balkan u EU nacionalni interes Češke.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.