Bramerc omekšao Holandiju?

Izvor: RTS, 11.Jun.2009, 00:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bramerc omekšao Holandiju?

Holandija, posle izveštaja šefa Haškog tužilaštva, spremna da "razmotri dalje mogućnosti poboljšanja saradnje između EU i Srbije". Vizna liberalizacija nije problem, a izveštaj Serža Bramerca predstavlja novi razlog da se Holandija i Belgija "pridruže" stavu velike većine članica EU. Fratini: Srbija sarađuje.

Vlada Holandije, u dokumentu koji predstavlja deo priprema za sastanak šefova država i vlada EU 19. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << juna u Briselu, navela je da je svesna činjenice da "ogromna većina članica EU smatra da treba izaći u susret Srbiji, a posle Bramercove ocene o dodatnom napretku u saradnji, nastali su dodatni razlozi da Holandija i Belgija prate stav te većine".

Ministar inostranih poslova Italije Franko Fratini u izjavi za RTS rekao je da bi Prelazni trgovinski sporazum Evropske Unije i Srbije trebalo odmah da stupi na snagu, o čemu će se razgovarati na predstojećem sastanku šefova diplomatija dvedesetsedmorice.

"Moramo da kažemo da nas ima 26 od 27 članica Evropske Unije, koje se slažu da je važno da Prelazni sporazum odmah postane operativan. Nažalost, postoji jedna zemlja koja ima neke sumnje u vezi sa tim i moramo da pokažemo toj zemlji da Srbija ostvaruje potpunu saradnju", rekao je Fratini.

Ocenio je da se iz izveštaja koji je objavio tužilac Serž Bramerc vidi da Srbija sarađuje sa Hagom i izrazio nadu da će Holandija na idućem Savetu šefova diplomatija ukinuti veto na stupanje na snagu Prelaznog sporazuma.

U dokumentu koji su parlamentu uputili šef holandske diplomatije Maks Ferhagen i državni sekretar za evropska pitanja Frans Timermans navodi se da će pitanja vezana za Srbiju, ali i viznu liberalizaciju ostalim balkanskim državama, biti dodatno razmotrene pred sam skup u Briselu.

"Što se tiče Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, vlada smatra da bi taj dokumet trebalo poslati parlamentu na ratifikaciju po uspostavljanju pune saradnje... Ipak, potvrđen je dalji napredak Srbije u saradnji sa Haškim tribunalom i holandska vlada je voljna da razmotri druge mogućnosti saradnje EU i Srbije ", navodi se u dokumentu objavljenom na sajtu holandskog ministarstva spoljnih poslova.

Tumačeći izveštaj koji je Bramerc 4. juna podneo Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, Holandija je navela da Hrvatska i Srbija "još uvek u potpunosti ne sarađuju sa Tribunalom, ali da je što se tiče Srbije postignut dodatni napredak".

Drugi vid saradnje, kako navodi Holandija, "mogla bi biti liberalizacija viznog režima, jer se očekuje da Srbija za kratko vreme ispuni tehničke preduslove, a i s obzirom na važnost koju Srbija pridaje ovom pitanju kao pozitivnom signalu za stanovništvo".

"Što se tiče Albanije i BiH, jasno je da te dve države ne ispunjavaju preduslove za ukidanje viznog režima", navodi se u dokumentu.

Tema diskusije takođe će biti BiH, naročito pitanje tranzicije Kancelarije visokog predstavnika u kancelariju specijalnog predstavnika EU, pri čemu Holandija ostaje na ranije utvrđenim stavovima.

Holandija je, komentarišući granični spor između Slovenije i Hrvatske, ocenila da to pitanje ne bi smelo da utiče na pregovore Zagreba o pristupanju Evropskoj uniji, ali je, istovremeno, od hrvatskih vlasti zatražila da načini dodatne napore kako bi sporni "artiljersijski dnevnici", važni za suđenje generalu Anti Gotovini, bili predati Haškom tužilaštvu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Holandija menja stav prema Srbiji?

Izvor: Blic, 09.Jun.2009, 22:37

Holandija je posle novog izveštaja Serža Bramerca spremna da razmotri dalje mogućnosti poboljšanja saradnje između EU i Srbije navodi se u dokumentu u sklopu priprema za sastanak šefova država i vlada EU 19. juna u Briselu, prenosi RTS...Holandska vlada je navela da je "svesna činjenice da ogromna...

Nastavak na Blic...

Holandija za viznu liberalizaciju

Izvor: B92, 10.Jun.2009, 00:37

(FoNet)..Beograd -- Holandija nije promenila svoj stav o deblokadi SSP-a sa Srbijom, ali je spremna da razmotri druge mogućnosti saradnje, uključujući i viznu liberalizaciju... Na sednici holansdkog parlamenta u četvrtak jedna od tema je i Srbija. Vlada Holandije nije promenila stav da bi Sporazum...

Nastavak na B92...

Holandsko DA za ukidanje viza

Izvor: RTV Pink, 12.Jun.2009, 08:39

Parlamentarni komitet podržao stav vlade o Srbiji. . . Komitet za evropske poslove holandskog parlamenta podržao je spremnost vlade u Hagu da sa drugim zemljama EU razmotri ukidanje viza građanima Srbije, ali i nepromenjem vladin stav da je za približavanje Beograda EU neophodna puna saradnja s Haškim...

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.