Bilt: Ubrzano o ukidanju viza

Izvor: Politika, 22.Jun.2009, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bilt: Ubrzano o ukidanju viza

Švedska o prioritetima svog predsedavanja EU: na Balkanu je sve hitno

Od našeg stalnog dopisnika

Brisel, 22. juna – Karl Bilt, šef švedske diplomatije, najavio je danas u Briselu plan za predstojeće šestomesečno predsedavanje Savetu EU koje njegova zemlja preuzima 1. jula i između ostalog rekao da će se pitanje vizne liberalizacije rešavati po hitnom postupku.

„Nadamo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se da će shodno ispunjavanju uslova Evropska komisija ubrzo izraditi predlog za viznu liberalizaciju onih zemalja koje budu zadovoljile kriterijume, a mi ćemo onda postupati ubrzano, jer na Balkanu je sve hitno”, kazao je Bilt koji je objasnio da se u regionu zapadnog Balkana malo šta događa prema redovnoj proceduri. On nije pominjao pojedinačno države kojima će biti ukinute vize, ali nije tajna da je reč o Makedoniji, Srbiji i Crnoj Gori.

Kada je reč o eventualnom aktiviranju Prelaznog sporazuma sa Srbijom, švedski diplomata ocenio je da je Srbija ostvarila veoma veliki napredak u saradnji s Haškim tribunalom i dodao da su tim povodom ministri spoljnih poslova EU imali veoma opširne razgovore.

„Izveštaj Serža Bramerca, glavnog tužioca tribunala, potvrdio je suštinski napredak u saradnji Beograda, ali videćemo da li će to dovesti do aktiviranja sporazuma. Međutim, smatram da je veoma važno što će se ovo pitanje nalaziti na dnevnom tokom našeg predsedavanja”, objasnio je Bilt. On je napomenuo da, bez obzira na to šta će biti sa Prelaznim sporazumom, Srbija treba da izruči preostalu dvojicu haških optuženika.

Što se tiče Kosmeta, švedski ministar smatra da uprkos činjenici da ne postoji jedinstven stav u EU prema tom pitanju neće biti problema za švedsko predsedništvo da nastupa u ime EU.

„Živimo s tim da nisu sve zemlje EU priznale nezavisno Kosovo, na pragmatičan način. To dosad nije bio veliki problem i ne mislim da će biti tokom našeg predsedavanja EU. Na Kosovu je naša misija Euleks koju su jednoglasno podržale sve države, i ta misija teče relativno dobro. Dugo smo bili fokusirani na Kosovu samo na politiku, što je bilo razumljivo. Ali tamošnja stabilnost zavisi od ekonomskih prilika, pa je naša najveća briga na Kosovu ekonomska i socijalna situacija”, rekao je Bilt.

Upitan kakav je odnos švedskog predsedništva prema budućem proširenju EU, Bilt je kazao da će biti nastavljeni pregovori sa Turskom i Hrvatskom.

„Videli smo da su povodom nedavnih izbora za Evropski parlament vođene i eksplicitne kampanje protiv Turske, pa čak i muslimana kao takvih i čuli smo tvrdnje da im nije mesto u EU. To pitanje možemo rešiti samo kroz otvorene demokratske rasprave. Moja vizija nije Evropa koja isključuje države i nacije. Takođe, važno je da prestane serija blokada na Balkanu. Načinom na koji rešavaju otvorena bilateralna pitanja države stiču kredibilitet”, objasnio je šef švedske diplomatije ističući da je granični spor Hrvatske i Slovenije bilateralno pitanje koje susedi treba da reše. Sličan stav Bilt je izneo u vezi sa spornim pitanjem naziva Makedonije koju zbog toga blokira Grčka, s tim što je naglasio da u ovom sporu posreduje UN. U vezi sa odgovorima na kandidature za članstvo Crne Gore i Albanije u EU, Bilt smatra da je za njih potrebno više od šest meseci, koliko će njegova zemlja predsedavati.

„Slučaj Islanda se, međutim, suštinski razlikuje. Njihov ekonomski sistem u potpunosti je usklađen sa EU jer su Islanđani potpisnici mnogih ugovora sa Briselom, takođe njihov parlament star je 1.000 godina, čime ne samo da ispunjavaju nego i premašuju političke kriterijume za članstvo. Tamo je situacija znatno drugačija nego na Balkanu”, zaključio je Bilt.

Među prioritetima švedskog predsedavanja, kako je objasnila Sesilija Malmstrom, ministar za evropske poslove, nalaze se upravljanje ekonomskom krizom, klimatske promene, kao i nova lisabonska strategija o zapošljavanju. Ona je ponovila da je od ključne važnosti za buduće funkcionisanje EU da Lisabonski sporazum stupi na snagu tokom mandata Švedske. Malstrom je istakla da će u Republici Irskoj referendum o ratifikaciji Lisabonskog sporazuma biti održan u ranu jesen. Takođe, ona je potvrdila da će se EU baviti važnim pitanjima kao što su situacija u Palestini i Iranu i najavila nekoliko samita, sa Kinom, Rusijom, SAD, Ukrajinom i Indijom.

V. Jokanović

[objavljeno: 23/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.