Bezvizni režim između Rusije i Srbije - sutra potpis

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Feb.2009, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bezvizni režim između Rusije i Srbije - sutra potpis

BEOGRAD - Ministri spoljnih poslova Rusije i Srbije, Sergej Lavrov i Vuk Jeremić, potpisaće sutra u Moskvi sporazum o ukidaju viza za državljane dve zemlje.

Sporazum o uslovima putovanja državljana Rusije i Srbije predviđa bezvizni režim za građane obe države, ukoliko boravak na teritoriji druge države ne premašuje 30 dana.

Ruski premijer Vladimir Putin odobrio je prošle sedmice nacrt sporazuma o >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uslovima putovanja državljana Rusije i Srbije, a Vlada Srbije je 6. marta 2008. godine jednostrano donela odluku da se ukinu vize za građane Rusije.

Bez ograničenja do 30 dana

Prema tekstu sporazuma, koji će sutra biti potpisan u Moskvi, dve strane ga potpisuju u želji da se dalje razvijaju prijateljski odnosi između Srbije i Rusije i da se uprosti poredak putovanja državljana dve zemlje.

Kako se navodi u sporazumu, državljani jedne strane moći će da ulaze, izlaze, nalaze se u tranzitu i borave na teritoriji druge strane na osnovu važećih dokumenata bez vize, uz uslov da dužina njihovog neprekidnog boravka na teritoriji druge države ne premašuje 30 dana od dana ulaska.

Specijalni statusi

Izuzetak predstavljaju državljani sa diplomatskim ili službenim pasošima, za koje bezvizni režim važi maksimalno za neprekidni boravak do 90 dana.

Državljani upućeni na rad u diplomatska i konzularna predstavništva, ili predstavništva pri međunarodnim organizacijama, kao i članovi njihovih porodica koji sa njima žive, sa diplomatskim ili službenim pasošima mogu da ulaze, izlaze, budu u tranzitu i borave bez vize u drugoj zemlji tokom celog perioda važenja njihove akreditacije.

Vize neće biti potrebne ni građanima jedne strane-potpisnice koji imaju dozvolu za privremeni boravak na teritoriji druge strane, ili dokument kojim se potvrđuje pravo stranog građanina ili lica bez državljanstva na stalni boravak u Rusiji i pravo na bezvizni ulazak na rusku teritoriju.

Ulazak državljana koji na teritoriju druge strane dolaze zbog posla ili pohađanja nastave ostvaruje se po vizama koje se izdaju u skladu sa zakonodavstvom zemlje u koju se dolazi, dok će maloletne osobe putovati na osnovu važećih dokumenata ili važećih dokumenata njihovih roditelja sa kojima putuju.

I o Kosovu

Tokom boravka u Moskvi, šef srpske diplomatije će se, pored Lavrova, sastati i sa predstavnikom predsednika Rusije za Centralni federalni okrug, Georgijem Poltavčenkom.

Jeremić je izjavio Tanjugu da će jedna od centralnih tema tokom njegovog boravka u Moskvi biti dalja zajednička saradnja Srbije i Rusije u međunarodnim organizacijama, u okviru nastojanja da se očuva ustavni poredak naše zemlje na Kosovu i Metohiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uskoro bez viza za Rusiju

Izvor: B92, 19.Feb.2009

Moskva -- Ministri spoljnih poslova Srbije i Rusije, Vuk Jeremić i Sergej Lavrov, potpisaće sutra u Moskvi sporazum o ukidanju viza za putovanja državljana dveju zemalja... Projekat je pripremilo rusko ministarstvo spoljnih poslova, koje je od Vlade dobilo nalog da potpiše sa Srbijom taj sporazum....

Nastavak na B92...

Danas sporazum o ukidanju ruskih viza

Izvor: Danas, 19.Feb.2009

Ministri spoljnih poslova Srbije i Rusije Vuk Jeremić i Sergej Lavrov danas će u Moskvi potpisati Sporazum o uzajamnim putovanjima građana, kojim se ukidaju vize za državljane dve zemlje.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.