Bez viza za građane Kosova

Izvor: Danas, 04.Maj.2016, 14:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez viza za građane Kosova

Brisel - Evropska komisija je danas predložila liberalizaciju viznog režima za građane Kosova sa biometrijskim pasošima, za boravke do 90 dana i bez prava na zapošljavanje, saopšteno je u Briselu.

U saopštenju se kaže da je Komisija uputila predlog Savetu Evropske unije i Evropskom parlamentu koji će odlučivati o ukidanju viznog režima za građane Kosovo, koji dolaze u zemlje Šengena. Komisija u predlogu potvrđuje da su vlasti Kosova ispunile neophodne kriterijume >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << za liberalizaciju viznog režima za građane koji putuju na kratko sa biometrijskim pasošima.

Komisija je dala preporuku pod uslovom da vlasti Kosova do dana usvajanja predloga ratifikuju sporazum o granici sa Crnom Gorom i da pojačaju napore u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Kada predlog bude usvojen građani Kosova će moći da ulaze u EU bez viza i da tamo borave do 90 dana u poseti porodici, turistički ili poslovno, osim u Irskoj i Velikoj Britaniji, kao i u četiri zemlje pridružene Šengenskom sporazumu, Islandu, Lihtenštajnu, Norveškoj i Švajcarskoj, gde i dalje ne mogu bez viza.

Evropski komesar za migracije, unutrašnje poslove i državljanstvo Dimitris Avrampoulos je izjavio da će liberalizacija viznog režima olakšati kontakte među ljudima i ojačati poslovne, društvene i kulturne veze između EU i Kosova, dodajući da zna koliko je važno ljudima sa Kosova da mogu da putuju bez viza.

On je izrazio nadu da će Evropski parlament i Savet EU uskoro usvojiti preporuku Evropske komisije. Komisija će nadgledati dalju primenu uslova za liberalizaciju viznog režima, kaže se u saopštenju.

Predlogom se ne ukidaju drugi uslovi za ulazak u zemlje Šengenskog sporazuma kao što su dokazi da putnik ima dovoljno novca i o svrsi putovanja. Liberalizacija viznog režima ne znači da građani Kosova mogu da rade u EU, kaže se u saopštenju.

Ukidanje viza za Turke

Evropska komisija je preporučila Savetu Evropske unije i Evropskom parlamentu liberalizaciju viznog režima za građane Turske, koji u Evropsku uniju idu na odmor ili poslovno, saopšteno je danas u Briselu. Komisija je predložila ukidanje viza za građane Turske pod uslovom da zvanična Ankara hitno ispuni preostale uslove neophodne za liberalizaciju viznog režima, kaže se u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.