„Beli šengen”: Srbija može da sustigne Makedoniju

Izvor: Politika, 28.Maj.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Beli šengen”: Srbija može da sustigne Makedoniju

Ukoliko Srbija u narednih mesec dana razreši otvorena pitanja, vrlo je moguće da će dobiti povoljnu ocenu Saveta ministara, smatra Vladimir Todorić, direktor Pravnog foruma

Srbija ima zlatnu priliku da već sledećeg meseca pored Makedonije dospe na „belu šengensku listu” ukoliko reši dva otvorena pitanja – izdavanje pasoša kosovskim Albancima i eventualne zloupotrebe davanja dvojnog državljanstva građanima Republike Srpske, kaže Vladimir Todorić, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << direktor Pravnog foruma.

Kako javlja agencija APA odluka o ukidanju viza za zemlje zapadnog Balkana biće doneta najverovatnije na sastanku šefova diplomatija EU 15. juna u Luksemburgu. Prema pisanju austrijske agencije, koja se poziva na izvore iz Brisela, realno je da će građani „jedne do tri zemlje” krajem ove ili početkom iduće godine biti oslobođeni viza, a trenutno se vodi diskusija da li će biti primenjeno rešenje „u paketu” ili pojedinačno.

– To zaista treba posmatrati kao zlatnu priliku da se odmah dostigne cilj, jer se zna da Savet ministara daje prednost da se ovakve odluke donose „u paketu”, da ne bi morao svakih mesec-dva da otvara istu temu samo za drugu zemlju – kaže Todorić.

– Ukoliko Srbija u narednih mesec dana nađe neki modalitet da razreši otvorena pitanja, ili pregovorima ili nekakvim izmenama sopstvenog zakonodavstva (što bi trebalo izbeći, jer bi to prolongiralo stvari), vrlo je moguće da već u junu dođe do povoljne ocene Saveta ministara – ističe on dodajući da je moguće, ukoliko se to ne desi u junu, da će do ukidanja viza za građane Srbije doći „u nekom kraćem roku posle toga”.

Srbija ima još dva otvorena pitanja: izdavanje pasoša kosovskim Albancima i eventualne zloupotrebe davanja dvojnog državljanstva građanima Bosne i Hercegovine, odnosno Republike Srpske.

Pitanje izdavanja pasoša Albancima sa Kosova, prema Todorićevim rečima, može da bude rešeno posebnom numeracijom pasoša ili centralizovanim načinom obrade podataka, što bi podrazumevalo poseban sistem izdavanja ovih putnih isprava.

Što se tiče dvojnog državljanstva za Srbe iz BiH, Todorić kaže da bi jedino zahtev da Srbija mora da promeni zakon o dvojnom državljanstvu pre nego što dođe na tzv. beli šengen mogao da nas uspori na putu ukidanja viza.

Drugi način je, prema njegovom mišljenju, da se nađe „neka tehnička procedura”, koja bi onemogućila bojazan nekih država EU da bi stavljanje Srbije na „belu šengensku listu” praktično značilo i ukidanje viza BiH. Imajući u vidu da je Hrvatska odavno omogućila Hrvatima iz BiH da dobijaju hrvatske pasoše, on ocenjuje da zahtev upućen Srbiji u vezi sa dvojnim državljanstvom nije baš pravedan.

Podsetimo, srpski zvaničnici, kojima izveštaj EK o napretku na putu vizne liberalizacije zemalja zapadnog Balkana, predstavljen pre dva dana članicama EU, još nije zvanično dostupan, ocenili su da je izveštaj za Srbiju pozitivan i da je Srbija postigla veliki napredak, gotovo u svim oblastima predviđenim „mapom puta”. Preostalo je, zapravo, još nekoliko stavki kojima bi u narednom periodu trebalo da se pozabavi. Pored dva pomenuta pitanja, navedeno je, recimo, i da neke strategije, iako su usvojene, još nisu implementirane.

Todorić naglašava da je Srbija „tehničke stvari odradila na zadovoljavajućem nivou, koliko i sve druge zemlje koje su ranije dobile viznu liberalizaciju”. Niti je, kako kaže, zahtev o primeni pojedinih strategija zadovoljila Hrvatska 1998. godine, kada su joj ukinute vize niti su Bugarska i Rumunija to imale kada su došle na „belu šengensku listu”.

Biljana Čpajak

----------------------------------------------------

EK dala Srbiji ocenu 1,75

U iščekivanju preporuke Evropske komisije Evropska inicijativa za stabilnostobjavila je na svom sajtu dokument o napredovanju zemalja ka bezviznom režimu, na engleskom jeziku, koji je inače sastavljen na osnovu izveštaja eksperata koji su početkom ove godine boravili u balkanskim zemljama. Prema tom izvoru, Makedonija je na prvom mestu u primeni postavljenih kriterijuma u četiri oblasti – bezbednost dokumenata, pitanje ilegalnih migracija, uključujući i readmisiju, zatim, javni red i bezbednost, kao i spoljni odnosi i osnovna prava – sa najboljom ocenom jedan, što znači da je ispunila sve ili gotovo sve postavljene uslove. Srbija i Crna Gora imaju ocenu 1,75, što znači da je ispunjen veći deo uslova iz „mape puta” za viznu liberalizaciju. Srbija je najbolju ocenu (1) dobila za bezbednost dokumenata, a nešto slabiju (2) za usvajanje ostala tri kriterijuma iz „mape puta”.

Bosna i Hercegovina i Albanija imaju ocenu tri za sve četiri oblasti. Prema objašnjenju ESI-ja, to znači da su na „pravom putu, ali ne ispunjavaju još sve potrebne uslove”.

Postoji mogućnost da Makedonija, Srbija i Crna Gora zajedno u januaru dobiju bezvizni režim sa zemljama Evropske unije – izjavila jepredstavnica Evropske inicijative za stabilnost Aleksandra Štiglmajer.

[objavljeno: 28/05/2009]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Pregled štampe (28. 05. 2009.)

Izvor: RTS, 28.Maj.2009

„Beli šengen”: Srbija može da sustigne Makedoniju, Zdravlje palo na kasi, "Afera Crna Reka“ : Popu preti robija!, Potraga za tajnim Titovim računima, piše beogradska dnevna štampa..„Beli šengen": Srbija može da sustigne Makedoniju ..Srbija ima zlatnu priliku da već sledećeg meseca pored...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.