Banović: Srbiji neće biti ukinut bezvizni režim

Izvor: Politika, 07.Jan.2014, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banović: Srbiji neće biti ukinut bezvizni režim

BEOGRAD – Predsednik Komisije za praćenje bezviznog režima Nenad Banović izjavio je danas da iako mehanizam Evropske unije za brzo vraćanje viza stupa na snagu za dva dana, nema razloga za paniku i da Srbiji neće biti ukinut bezvizni režim.

Banović ipak, najavljuje rigorozniju kontrolu graničnih prelaza i rešavanje problema lažnih azilanata.

„Takozvana suspenzivna klauzula omogućava zemljama članicama >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << EU da po skraćenoj proceduri zatraže uvođenje viza za zemlje iz kojih je povećan priliv lažnih azilanata. Ipak, iako olakšana, procedura nije jednostavna”, rekao je Banović za B92.

„Kako stvari sada stoje, s obzirom na aktivnosti koje preduzimaju Vlada Srbije, glavni pregovarač Tanja Miščević i Komisija za praćenje bezviznog režima, mogu da umirim građane i da kažem da neće biti skorog uvođenja viza za građane Srbije”, kategoričan je Banović.

On je istakao i da je preduzet niz mera za smanjenje broja lažnih azilanata, kao i da su pooštrene kontrole na graničnim prelazima.

„Izričito se traži da budu ispunjeni uslovi za izlazak iz zemlje. Svaki državljanin mora sa sobom da osim važeće putne isprave, ima i zdravstveno osiguranje, sredstva za izdržavanje, pozivno pismo ili vaučer turističke agencije i povratnu kartu ukoliko ide autobusom ili avionom”, navodi Banović.

Banović je dodao da je u 2013. godini broj lažnih azilanata smanjen za 10 odsto u odnosu na 2012. godinu.

„Optimista sam i uveren sam da ćemo sa nemačkim partnerima naći rešenje koje bi zadovoljilo sve strane. Mi imamo apsurd da 80 odsto naših gradana koji traže lažni azil, traže ga u Nemačkoj zbog izuzetno visokih socijalnih davanja. To je jedini razlog, žeđ za brzom i lakom zaradom, ekonomski, naši građani tamo ne idu, jer su politički progonjeni”, naglasio je Banović.

Tanjug

objavljeno: 07.01.2014.
Pogledaj vesti o: Vize

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Banović: Srbiji neće biti ukinut bezvizni režim

Izvor: SEEbiz.eu, 07.Jan.2014

BEOGRAD - On je istakao i da je preduzet niz mera za smanjenje broja lažnih azilanata, kao i da su pooštrene kontrole na graničnim prelazima.

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.