ALBANSKA POSLA! Osmani nastavlja da preti i provocira: Suspenzija vizne liberalizacije ubila bi dijalog zauvek

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Avg.2023, 12:35

ALBANSKA POSLA! Osmani nastavlja da preti i provocira: Suspenzija vizne liberalizacije ubila bi dijalog zauvek

Nove sramne provokacije predsednice lažne države

Kosovska predsednica Vjosa Osmani izjavila je da bi suspenzija odluke o viznoj liberalizaciji, koja bi trebalo da stupi na snagu od 1. januara, ubila dijalog Kosova i Srbije, prenosi Ekonomija onlajn.

Osmani je, komentarišući izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona koji je rekao da će njegova zemlja preispitati obaveze koje je preuzela u vezi sa ekonomskim pitanjima i viznom politikom za >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Kosovo i Srbiju, ako se ne budu ponašali odgovorno, navela da bi suspenzija vizne liberalizacije bila kazna za građane Kosova, a ne za političare.

"To je način da se ubije dijalog zauvek. Ako neko želi da prekine dijalog, onda preduzme takve mere, a to su kaznene mere prema narodu Kosova. One nisu protiv lidera, ili politike, več protiv naroda Kosova. I takva kazna bez presedana, rezultiraće smrću dijaloga. Niko nema mandat da odlazi u Brisel, kada se narod Kosova kažnjava", rekla je Osmani.

Dodala je da je Kosovo u julu u Bratislavi postiglo dogovor sa Evropskom unijom za deeskalaciju situacije na severu.

Podsetila je da sporazum predviđa smanjenje prisustva Kosovske policije u i oko opštinskih zgrada na severu, što je korak koji je, navodi, Kosovo preduzelo, kao i održavanje izbora na čijem se, kako dodaje, organizovanju radi.

Prema njenim rečima, pravni osnov za održavanje izbora na severu biće gotov 1. septembra.

U skladu sa tim, Osmani očekuje da EU ukine kaznene mere prema Kosovu za koje je kazala da su nepravedne i nesrazmerne.

- Bratislavski sporazum predviđa i najbrži mogući povratak dijalogu na visokom nivou između Kosova i Srbije - kazala je Osmani.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.