Život divljine u fotografijama

Izvor: B92, 07.Okt.2019, 12:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Život divljine u fotografijama

Čudesne fotografije iz divljine na godišnjem takmičenju.

Bizarno je i krajnje lepo u isto vreme.

Ovo nije čudan raspored antena na bubi, već plodna tela "zombi gljiva" koje preuzimaju kontrolu nad insektom.

Osvajanje je završeno, pa će gljiva uskoro krenuti u potragu za novom žrtvom.

Fascinantne fotografija Franka Dešandola su dobile pohvalu na godišnjem takmičenju Wildlife Photographer of the Year (WPY).

Pobednici će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biti proglašeni ovog meseca u londonskom Nacionalnom istorijskom muzeju.

Afrički divlji psi su poznati kao vrlo dobri lovci. Ali ne i u ovom slučaju. Ovaj usamljeni gepard je upravo uspeo da pobegne. Fotografija je nastala u rezervatu u Južnoj Africi. Kategorija - Ponašanje: Sisari.

Jato riba u Crvenom moru. Kruženje je način za upoznavanje pre parenja riba, ali i način za odbijanje predatora. Kategorija - Crno-belo.

Ženka rakuna je izbacila glavu kroz šoferšajbnu automobila iz 1970-ih u Saskačevanu u Kanadi. Auto je koristila kao sigurno mesto za odgajanje mladunaca. Rupa je bila premala za kojote predatore . Kategorija - Urbana divljina.

Radoznali mladi sivi kit prilazi rukama spuštenim sa turističkog broda u laguni San Ignjacio, Meksiko. Majke i mladunci u laguni aktivno traže kontakt sa ljudima kako bi ih oni dodirivali po glavi ili im trljali leđa. Kategorija - Fotonovinarstvo divljeg sveta.

Ova zapetljana struktura je kavez kakuna u kojem je čaura moljca Cina. Gusenica plete mrežu kako bi se zaštitila od grabljivica tokom svoje metamorfoze u odraslog moljaca. Kategorija - Ponašanje: beskičmenjaci.

Otpad na plaži, Tomasa Vera , SAD

Zagađenje okeana ostavlja za sobom posledice. Ova Kempova morska kornjača udavila se od alata za ribolov koji je bio pričvršćen za stolicu za plažu. Fotografija je snimljena u Alabami. Kategorija - Fotoreporterstvo divljih životinja.

Poslednji izdisaj, Adrijana Hirčija, Švajcarska

Novorođenče nilskog konja napada mužjak u plićaku jezera Kariba u Zimbabveu. Ovo ponašanje je retko, ali može se dogoditi ako postoji konkurencija za prostor ili mužjak želi da nametne svoju dominaciju. Kategorija - Ponašanje: Sisari.

Jonathan.Amos-INTERNET@bbc.co.uk and follow me on Twitter: @BBCAmos

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.