Žene pregledajte se, svakog dana jedna umre od raka

Izvor: Vesti-online.com, 20.Jan.2014, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žene pregledajte se, svakog dana jedna umre od raka

U Srbiji petina žena se odazove preventivnoj ginekološkoj kontroli, što je mali broj imajući u vidu da svakog dana četiri žene obole od karcinoma grlića materice, a jedna žena umre, pokazuju danas predstavljeni podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut".

Prvi smo u Evropi po smrtnosti od raka grlića materice

 

Prema podacima Instituta, karcinom grlića materice je treći vodeći uzrok u obolevanju i peti u umiranju od svih >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << malignih tumora kod žena u Srbiji.

 

U Srbiji se svake godine registruje oko 1.400 obolelih žena i u proseku 450 žena umre od karcinoma grlića materice, što Srbiju stavlja na drugo mesto u Evropi po stopi umiranja od te bolesti. Najviše stope obolevanja od karcinoma grlića materice zabeležene su u Pčinjskom, Šumadijskom i Moravičkom okrugu.

 

Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović istakla je da je prioritet u 2014. godini rano otkrivnaje raka grlića materice, kao i dojki i debelog creva. Ona je ukazala na značaj preventivnih pregleda i ranog otkrivanja bolesti, i dodala da je u Evropi smanjena stopa smrtnosti sa tri na 2,6 odsto.

 

Šefica Kancelarije za skrining raka pri Institutu "Batut" Verica Jovanović je istakla da žene od 25 do 64 godine koje žive u Srbiji imaju pravo i treba da budu obuhvaćene skriningom.

 

"Tokom 2012, 2013 godine, pozvano je 90.000 žena, a tek se svaka druga odazvala testiranju", rekla je Jovanovićeva. Ona je navela da je plan da u 2014. godinu se oko 23 domova zdravlja dodatno uključi u skrining.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.